Kampen for sårbare borgere i medierne
Netværksgruppen for sårbare borgere og deres pårørende arbejder utrætteligt for, at borgere i Rudersdal Kommune, der har brug for hjælp og støtte, får en ordentlig og lovmedholdelig sagsbehandling – og de er blevet hørt!
Læs her historien om hvordan de har brugt facebook og medierne til at fremme sagen. Historien er fortalt af drivkræfterne af netværket Susan Heeley, Gitte Lau og Nana Marie Andersen.
Susan
Begyndelsen
”Jeg er ved at aktivere UU-vejleder fra Basen Nord, som du skrev i fredags. Imidlertid er mor begyndt at fatte mistanke til, at tilbuddet er opsagt (se nedenstående), hvorfor jeg efterspørger en tilbagemelding til mor om en begrundelse og en plan for det videre forløb”
Det er mig, som er den mor, der bliver omtalt i den interne mail, som jeg lige har læst op fra. Jeg ved ikke om I kan forestille jer, hvordan det føltes, at læse sådan en mail, som i øvrigt kun var en ud af mange i samme kaliber. Jeg er ikke kun mor, jeg er også jurist og derfor vidste jeg godt, at jeg havde fået dokumentation på, at Rudersdal kommune havde begået alvorlige lovbrud.
Jeg havde et behov for, at dele min erfaring med ligesindede, og delte derfor mailen i #enmillionstemmers facebook-gruppe. Jeg vidste godt, da jeg lavede opslaget, at det kunne være starten på noget stort.
Opslaget fik over 1000 reaktioner, over 350 kommentarer og næsten 80 delinger.
Det er det, som Facebook kan. Det kan nå ud til en stor målgruppe på meget kort tid. Et opslag får ikke så mange reaktioner, hvis indholdet ikke er relevant. Jeg vidste derfor, at jeg havde fat i noget, at jeg havde ramt noget som mange desværre kunne genkende.
Udover likes og kommentarer fik jeg også mange private beskeder også mange fra borgere i Rudersdal kommune. En af beskederne var fra Gitte.
Og det blev starten på vores fælles kamp for, at forbedre retssikkerheden i Rudersdal Kommune.
Gitte
Beslutningen om at kæmpe sammen
Som mor til en søn med psykisk sårbarhed, har jeg i mange år følt mig fuldstændig alene og magtesløs i den nedbrydende kamp for, at få den rette hjælp og støtte til min søn. Så da jeg læste Susans opslag, så var det meget vigtigt for mig, at få kontakt til hende.
Jeg kan nok bedst beskrive følelsen med, at jeg havde været strandet på en ødet ø i mange år og pludselig kom der et lille skib sejlende forbi mig.
Susan svarede tilbage: “skal vi kæmpe sammen”.
Halvanden døgn efter, oprettede vi en netværks facebook-gruppen for, at finde andre i lignende situationer og for, at skabe et forum, hvor borgere og pårørende kan støtte hinanden i den svære kamp, som det desværre er.
Vi stod begge i en situation, hvor vi havde forsøgt, at få både forvaltningen men også politikerne til at lytte, men vi var blevet ignoreret.
Vi delte gruppen i andre lokale facebook grupper og vi fik hurtigt mange nye medlemmer. Vi kunne se, at der var et hul, som skulle fyldes. Folk havde brug for dette forum i form af et online netværk.
I takt med det stigende antal henvendelser fra forældre blev det mere og mere klart, at der var noget helt galt med retssikkerheden i Rudersdal kommune. Vi så et mønster. Vi besluttede os derfor, at skrive læserbreve for, at gøre opmærksom på problemerne.
Det blev til 8 læserbreve og over 15 artikler, som vi slog op på facebook. Vores forskellige opslag blev i alt delt over 520 gange og vi har fået over 6800 likes og over 3200 kommentarer.
Vores mål med opslagene var, at sætte fokus på den manglende retssikkerhed og det skulle være et af kommunalvalgets store temaer.
Hver gang vi lavede et nyt opslag, et læserbrev eller en artikel, fik vi nye henvendelser fra forældre. De takkede os for at fortælle om hvordan virkeligheden er, og at de kunne genkende det hele. Det bekræftede os igen i, at vi havde fat i noget.
Nana Marie
Jeg fulgte med på sidelinjen, og jeg kunne hurtigt se, at de samme udfordringer gjorde sig gældende på voksenområdet. Jeg kontaktede Susan og Gitte og foreslog, at vi skulle bruge den nye facebook-gruppe Lokalpolitik i Rudersdal til, at gøre politikerne opmærksomme på de udfordringer vi så.
I lokalpolitikgruppen så vi en oplagt mulighed for dialog med de politikere, som ønskede det.
Vi invitererede også politikere til, at deltage i netværksgruppen for, at give dem adgang til endnu flere førstehånds oplevelser af virkeligheden.
Der var på den måde to spor.
Et handlede om netværk og sparring og et handlede om vores fælles mål om, at forbedre retssikkerheden og gøre det til et valgtema.
Det vil sige, at vi på det tidspunkt besluttede, at fylde rigtig meget på Facebook.
Vi forsøgte hele tiden, at få vores opslag til at ligge øverst i gruppen. Det gjorde vi ved at dele, kommentere og like alt hvad der kunne underbygge virkeligheden på handicapområdet.
Vi blev således meget aktive i lokalpolitikgruppen.
Susan
Vi kom i mål takket være Facebook
I takt med, at vi fremlagde meget kritik i form af læserbreve og debat i politikgruppen mærkede vi en vis modstand fra de partier, som havde magten. Vi skulle nu tage stilling til, om den måde vi havde ført vores synspunkter frem på også var en hensigt måde. Måske var vi FOR kritiske.
Tvivlen var dog kortvarigt.
Modstanden eller tavsheden fra det politiske niveau kom til, at virke som brænde på vores bål. Vi vidste, at vi havde en god sag. Det blev vi jo bekræftet i næsten dagligt fra frustrerede forældre. Så når magten ikke ville lytte, så måtte det være fordi vi ikke råbte højt nok. Vi indsamlede vidnesbyrd og skrev et brev til hele kommunalbestyrelsen. Og få dage inden kommunalvalget blev Gitte og jeg inviteret til et møde med direktion.
Det lykkedes os at gøre handicapområdet og retssikkerhed til et stort tema i valgkampen. Vi blev inviteret med til debatter og fik mange henvendelser fra nye politikere. Årsagen til dette har jo været, at vi har været meget synlige.
Valget kom og vi fik en ny borgmester.
Og der er ingen tvivl om, at det ikke var lykkedes os, at påvirke valget og valgets temaer, hvis ikke det havde været for Facebook.
Det startede med et opslag i #enmillionstemmers facebook-gruppe og endte med, at handicapområdet blev nævnt i forståelsespapiret fra den nye kommunalbestyrelse. Siden er der blevet indledt en advokatundersøgelse, hvor hele børneområdet er blevet kulegravet.
Se også
Seneste nyheder