Skip to main content

Dyster fællesskabsmåling

Flere danskere har fået det markant dårligere de seneste år. Det viser den nye Fællesskabsmåling, som VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd – har udarbejdet for Mary Fonden og TrygFonden

Hele NGO miljøet var samlet til konference den 2. december om den nye fællesskabsmåling, som Det Nationale Forsknings og Analysecenter har udarbejdet for TrygFonden og Maryfonden.

"Fællesskab er en oplevelse af at høre til. Det er desværre ikke alle forundt. Afstanden mellem dem, der trives og har en god hverdag, og dem, der har fysiske og psykiske helbredsproblemer, er blevet større de senere år," fortæller Rie Odsbjerg Werner, adm. direktør i TrygFonden og TryghedsGruppen.

HKH kronprinsessen var hovedtaler på konferencen

"Vi mennesker er sociale dyr og vi har brug for at høre til. At stå alene er imod vores natur. Og jeg er bekymret over de nye målinger der viser at flere føler sig ensomme. Den nye måling giver et klart billede af udfordringer. Men den giver ikke forklaringer. Vi må spørge hinanden om hvad der skal til for at skabe relationer og hvordan vi kan hjælpe mennesker der er kommet helt på kanten. Det kræver noget af alle. Det kræver mod at vise sin sårbarhed. Og det kræver at vi bliver bedre til at inkludere flere i fællesskaberne", sagde Kronprinsesse Mary.

Hver tredje udenfor fællesskabet

Lars Benjaminsen seniorforsker hos VIVE præsenterede fællesskabsmålingen, som sidst blev gennemført for fire år siden og som inddeler danskerne i tre grupper.

Majoritetsgruppen som trives i hverdagen med få sociale og helbredsmæssige problemer er blevet mindre og tæller nu 71 % mod tidligere 78 %.

Risikogruppen som er udfordret i livet og kan have svært ved at deltage i fællesskabet er vokset fra 18% til 24 %.

Eksklusionsgruppen som kæmper med mange forskellige problmer i tilværelsen er nogenlunde uændret på 5 % men her er livstilfredsheden faldet markant.

Fællesskabsundersøgelsen viser, at færre ser optimistisk på fremtiden og næsten en tredjedel af alle føler sig holdt udenfor samfundet.

I risiko og eksklusionsgruppen har mange psykiske lidelser. Mange siger de har behov for hjælp og der er mange som ikke oplever, at de får den hjælp de har brug for. I disse grupper har mange også svært ved at få økonomien til at hænge sammen sidst på måneden og i eksklusionsgruppen har halvdelen været nødt til at springe måltider over. Hver fjerde i eksklusionsgruppen har ingen nære venner og 85 pct. føler sig ensomme.

Ind og ud af fællesskaberne

Der er større dynamik ind og ud af grupperne, ind og ud af eksklusion, viser målingen.

Den efterfølgende debat handlede om hvordan vi kan hale mennesker ud af ensomhed. Troen på at job og civilsamfund er stor, men slår ikke til for mennesker med diagnoser. Tabuiseringen, stigmatiseringen og det pressede behandlingssystem gør at vi ikke i tide får hjælp til psykisk lidelse.

"Det er en dyster rapport, der viser at særligt eksklusionsgruppen har fået det værre og at rigtigt mange oplever fattigdom og står uden venner. Velfærdssamfundet er under pres", sagde Andreas Hjort Frederiksen, Innovationschef i Røde Kors.

"Mange af de stærkt udsatte har en sindslidelse oven i alle de andre udfordringer. De har brug for massiv hjælp som er langt ud over det civilsamfundet kan mønstre. De har brug for rusmiddelcentre og psykiatri og så civilsamfundet", sagde Kira West, formand for Rådet for Socialt Udsatte.

"Vi skal blive ved med at tro på medmenneskeligheden. Vi har 5000 besøgsvenner i Røde Kors. De besøger mennesker der er udfordret af demens, psykisk lidelser, osv. Det er svært men vi må stole på at mennesker kan hjælpe hinanden uden forandringsteorier, metodeudvikling og frivilliguddannelse. Nogen gange er det bedste man kan gøre at lytte og rumme og spørge ind til det håbefulde rum", sagde Andreas Hjort Frederiksen, Røde Kors.

"Når det gælder misbrug og psykisk lidelse så er der veldokumenteret behandling der virker. Det er en skamplet på velfærdssamfundet, når 37 pct. ikke får hjælp. Det giver mening at investere i dem, så de får mulighed for at komme i gang i livet og i arbejde", sagde Merete Konnerup, chef for Viden og Udvikling i Psykiatrifonden.

Det var en super spændende dag, hvor det blev tydeligt at udviklingen desværre går den forkerte vej og endnu flere er udenfor fællesskabet. Der er brug for mange skridt ud af ensomhed og mistrivsel. I frivilligcentrene har vi gode erfaringer med selvhjælpsgrupper som kan være et skridt på vejen, når vi står i svære livssituationer, mangler relationer, har mistet fodfæste - her er rum til at være og at være noget for andre. Det ville være spændende at få forskerne til at kigge nærmere på det.

Læs mere og hent hele rapporten Fællesskabsmålingen 2022 En undersøgelse af livsvilkår og social eksklusion i Danmark her.

 


Antal visninger 3124