Tak for Netværkstræf 2023
Godt 90 mennesker fra foreninger, kommunen, idræts-, kultur- og erhvervsliv var med på årets netværkstræf, der satte fokus på samarbejde, partnerskaber og videndeling.
Af Sofie Elton Rubini Jensen
”Det kræver samarbejde på tværs for at løse de udfordringer vi har i samfundet. Vi skal turde at gå nye vej sammen”, sådan startede formanden for Kultur- og Fritidsudvalget Knud Skadborg Rudersdals Netværkstræf 2023.
Årets Netværkstræf fandt sted i Kultursalen på Kulturcenter Mariehøj i Holte den 13. juni. Dagen bød på mange muligheder for at lære lokalmiljøet endnu bedre at kende, præsentere sit eget virke og finde nye samarbejdspartnere.
Velfærdsrådet peger på civilsamfundets potentiale
Torben Stenstrup, som er strategisk rådgiver og forfatter med 25 års erfaring med foreningsudvikling og partnerskab, fortalte at partnerskaber er en vigtig del af at være en attraktiv forening.
Velfærdsrådet under Dansk Erhverv har netop udgivet en rapport med 12 anbefalinger og nr. 2 var ”flere frivillige og mere civilsamfund i løsningen af velfærdsudfordringer”. Torben lagde vægt på, at der overalt er interesse for at gøre foreninger og frivillige til en del af partnerskaber med kommunen, erhvervslivet eller andre foreninger.
- Torben kom med mange gode pointer til hvordan man bliver en attraktiv forening – og her er det især god ledelse der fylder. Men også det fælles mål for de frivillige i foreningen – motivation er det der driver de frivillige. Programmet bød derefter på fire lokale eksempler på partnerskaber mellem forskellige parter.
Sammen om verdensmål og grøn omstilling
Bibliotekerne, Kommunen, Klimabevægelsen Rudersdal og Vild-have-mentorerne i Rudersdal på scenen til en snak om samarbejde om grøn omstilling.
Kommunens vil gerne inspirere og motivere til lokal handling til gavn for den grønne omstilling og en bæredygtig fremtid. Gennem oplysning om verdensmål og klimahandleplan inviteres alle i Rudersdal til at være med til at gøre en forskel for fremtidens grønne Rudersdal.
Klimabevægelsen i Rudersdal arbejder gerne sammen med kommunen om den grønne omstilling, men bevægelsen prøver også at påvirke klimadebatten og beslutninger i kommunen blandt politikere, embedsfolk, forsyningsselskaber og borgere – og har spillet aktivt ind for at få ambitiøse mål i kommunens klimahandlingsplan. Klimabevægelsen er synlige i lokale aviser, på sociale medier og i gadebilledet og deltager i arrangementer, torvedage, folkemøder, kulturnat, borgermøder, mv.
Eva er Vild-have-mentor i Rudersdal og med i et netværk med fælles mail-liste. Eva samarbejder med biblioteket i fobindelse med Bæredygtighedsdag i 2022 og indretning af bæredygtighedshjørne på biblioteket med stor frøsamling, som hun håber at udbygge til et permanent frøbibliotek på biblioteket.
Debatten viser, at der er stort fællesskab om retningen mellem parterne. Udfordringen er at få flere med.
Rudersdal skaber jule- og sommerglæde
Foreningen Heart2Heart, virksomheden Miss Bagel og det kommunale værested På Sporet fortalte om deres samarbejde der skal skabe jule- og sommerglæde blandt nogle af de mennesker der er mest trængt i Rudersdal. Grundprincippet i dette samarbejde går ud på, at det, som nogle mangler, har andre måske i overskud. Ildsjælen fra Heart2Heart Pernille skabte kernen i et samarbejde med Værestedet På Sporet der har mange trængte borgere og Miss Bagel der som erhvervsvirksomhed gerne vil give deres egne produkter til dem der havde mest brug for det. Med projektet bliver der skrevet ønskelister fra de trængte borgere og samlet ind blandt mange velstillede borgere i Rudersdal.
Sammen om Hop og Rock
Hop og Rok er en børnefestival i Rudersdal, der samler børn fra flere skoler sammen til en dag med musik, dans og sjov. Formålet er at skabe en inkluderende oplevelse for alle kommunens SFO/SFK børn med fokus på dans, musik og bevægelse. En dag, hvor børnene får mulighed for, gennem aktiviteter, at stifte bekendtskab med et bredt udsnit af kommunens foreninger og kulturinstitutioner.
Der er et samarbejde mellem både frivillige forældre, lokale foreninger og også det lokale erhvervsliv, som bidrager til festivalen. En erhvervsvirksomhed sponserede t-shirts til festivalen, foreninger kunne have boder og præsentere de tilbud de havde til børn, og så var det de kommunale institutioner der stod for planlægning – herunder skolelederen Michael Hørdum.
Holte Loppemarkedet i samspil med foreningerne
Holte Loppemarkedet har for nylig indgået et samarbejde med lokale foreninger, for at skabet et offentlig rum for kulturen og civilsamfundet. På det populære loppemarked kan foreninger gøre ”reklame på sig selv”, sælge genbrug for at tjene lidt ind til foreningen eller lave en lille event. De aktive foreninger får en lille andel af loppemarkedets indtægter og kan tjene penge hjem til foreningslivet. Loppemarkedet får nyt liv og gør en forskel for lokalområdet.
Speeddating
Med inspiration fra dagens indlæg blev der åbnet op for at networke i form af speeddating – hvor man fik mulighed for at snakke med en masse deltagere og måske plante et frø til et partnerskab. Efter speeddating sessionen var der mulighed for deltagerne at gå rundt og se på hvad foreninger tilbyder og få sig nogle gode snakke.
Til sidst rundede Frivilligcentret bestyrelsesformand Preben Etwil af med at lægge vægt igen på hvor vigtig frivillighed er for lokalsamfundet og investering i civilsamfundet vil gavne alle.
Tak for Netværkstræffet. Vi håber, at der kommer en masse nyt samarbejde og nye partnerskaber ud af dette arrangement.
Formand for Kultur- og Fritidsudvalget Knud Skadborg
90 netværkere samlet til Netværkstræffet d. 13. juni 2023
Oplægsholder Torben Stenstrup, strategisk rådgiver og forfatter, holder et oplæg om Partnerskaber og attraktive foreninger
Samarbejdet om Verdensmål og grøn omstilling: Steen Ussing Klimabevægelsen Rudersdal, Stinne Maria Thomassen, klimakonsulent, Cæcilie Helmer Madsen, formidler Rudersdal Bibliotekerne og Eva Frederiksen Vild Have-mentor Rudersdal
Rudersdal skaber jul- og sommerglæder: Henriette Mortensen, På Sporet. Pernille Casparsen, Formand i Heart2Heart og Tom Tietze fra Miss Bagel
Hop og Rock: Michael Hørdum, SFO-Afdelingsleder på Trørdskolen og Vibeke Frydendahl fra Prologo.
Holte Loppemarkedet samarbejder m. foreningerne : Maria C. Andersen, Holte loppemarkedet og Christine Mohr fra Vedbækgarden.
Frivilligcentret klar til at invitere til samarbejde om efterårets projekter som skal bekæmpe ensomhed og skabe en kultur cafe i Rudersdal.
Preben Etwil og Knud Skadborg sonderer mulighederne for nye samarbejdsprojekter mellem Frivilligcentret og Kommunen.
Billeder af Preben Etwil og Lisbeth Eckhardt-Hansen
Se også
Seneste nyheder