Skip to main content

Ensomhed var ved at slå ham ihjel

Marchen på vej ud af Hørsholm mod Holte.

Patrick Cakirli står bag March mod Ensomhed, hvor han vandrer Danmark rundt for sjette gang. I Rudersdal er der stor opbakning til marchen fra foreninger, frivilligcentret og kommunen og en masse enkeltpersoner

Af Jan Andersen

Fotos: Jan Andersen og Lisbeth Eckhardt-Hansen

Følelsen af ensomhed fyldte så meget i Patrick Cakirlis liv, at han i 2016 overvejede at begå selvmord. Han ringede til Livslinien for at få hjælp, og det endte med en indlæggelse på hospital som selvmordstruet.

En uge senere blev Patrick udskrevet, og han tog en ”desperat” beslutning. Han skrev et opslag på et socialt medie med ordene:

”Jeg er desperat efter at møde nye mennesker. Jeg er alene og går igennem den sværeste periode i mit liv. Jeg sidder på trappen til Københavns Rådhus fra klokken 14 til 20,” skrev han i opråbet.

17 fremmede mennesker dukkede op for at tale med og støtte og hjælpe Patrick Cakirli.

Medierne stod nærmest i kø for at fortælle hans historie, og dét blev starten på en ny og bedre del af hans liv, hvor hans kamp mod ensomheden for landets skønnet 600.000 ensomme mennesker er i centrum.

Vandrer Danmark rundt for sjette gang

Patrick Cakirli fortæller sin historie til Frivilligcentrets udsendte, mens han puster ud på græsset foran Rudersdal Rådhus efter dagens 31 kilometer lange march mod ensomhed fra Helsingør til Holte. Fødderne værker og Patrick Cakirli har fået store og smertefulde vabler, men det er det hele værd, siger han.

Det er sjette gang, at Patrick Cakirli og hans mange følgere over hele landet marcherer mod ensomheden.

Marchen mod Ensomhed går 2000 kilometer gennem Danmark fra uge 32 til og med uge 41.  Konceptet er, at Patrick Cakirli står stille – medmindre han har følgeskab. På den måde bliver hans vandring et symbol på vigtigheden af fællesskab og social ansvarlighed i kampen mod ensomhed.

Målet er i år også at samle penge ind til Ensomhed Danmarks Landsindsamling, som i 2023 støtter Livslinien, en organisation af frivillige, som forebygger selvmord og selvmordsforsøg gennem telefon- chat- og mail-rådgivning.

En svær barndom og ungdom

Patrick Cakirli, der snart fylder 33, voksede op på tre forskellige bosteder og hos en plejefamilie. I barndommen og ungdommen fyldte ensomheden enormt meget i hans liv.

I 2017 droppede han ud af studiet som webudvikler for at arbejde på fuld tid i kampen mod ensomheden. Det er blandt andet lykkedes takket været et partnerskab med Middelfart Sparekasse, som foreløbig finansierer hans arbejde frem til udgangen af 2024.

Han holder også foredrag på biblioteker og uddannelsesinstitutioner og hjælper med workshops om ensomhed.

Du kan støtte Patrick Cakirlis kamp mod ensomhed på bankoverførsel 1686 3232619987. MobilePay: 425 000

Samtalegrupper mod ensomhed

”Selvhjælp mod ensomhed” er et landsdækkende projekt som Frivilligcenter Rudersdal er en del af sammen med 20 andre frivilligcentre i Danmark og Selvhjælp Danmark.

Til efteråret starter samtalegrupper i Rudersdal mod ensomhed og Frivilligcentret søger derfor nye frivillige og deltagere til grupperne. Formålet er at udvikle og afprøve et skræddersyet koncept for selvhjælpsgrupper for ensomme unge og voksne.

Grupperne skal bidrage til øget trivsel, bedre mental sundhed og mindske ensomhed blandt deltagerne. Projektet er finansieret af Den A.P. Møllerske Fond.

Hvis du vil deltage eller være frivillig kan du kontakte Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Konference om ensomhed

Ensomhed i Rudersdal kommer også i fokus på en konference på Kulturcenter Mariehøj i Holte den 12. oktober fra 13-16.

Alle der er tæt på ensomhed i deres arbejde eller privat er velkomne. Alle der selv oplever ensomhed er velkomne.

”Vi håber at mange har lyst til at deltage. Du kan se frem til at få nye billeder af ensomhed, ny inspiration til hvordan vi bryder mønstret og du kan selv komme med indspil til sagen,” siger Frivilligcentret. Konferencen er finansieret af en donation fra Velliv.

Du kan tilmelde dig her: Nemtilmeld

Preben Etwil, formand for Frivilligcenter Rudersdal, siger blandt andet om efterårets fokus på ensomhed i Rudersdal:

”Ensomhed rammer mange mennesker – både unge og gamle. Derfor er det også befriende at se et initiativ som March mod Ensomhed. Det synliggør problemet, og gør opmærksom på et forhold, der lever i det skjulte. March mod Ensomhed får ensomheden op på lystavlen. Og det er ikke et lille problem.

Det vurderes, at op mod 600.000 danskere er ensomme og mere end halvdelen svært ensomme. Vi kan simpelthen ikke trives, hvis vores sociale behov ikke bliver dækket i en længere periode. Langvarig ensomhed skader vores mentale og fysiske sundhed på linje med stress og fedme og kan forkorte vores levetid.”

Den nye Nationale Strategi mod ensomhed har som mål at halvere ensomheden i Danmark frem mod 2040. Strategien blev præsenteret for folketinget 21. juni.

Borgmesteren: Lad os alle blive ”den ledige ven”

Trods to timers forsinkelse, der især skyldtes smertefulde vabler på fødderne, gennemførte Patrick Cakirli marchen mod ensomhed fra Helsingør til Holte mandag eftermiddag – og ved ankomsten til rådhuset sendte borgmester Ann Sofie Orth en venlig tanke til Patricks fødder.

”Vi overvejede, om vi skulle få dig hentet i bil. Men så var det ikke blevet en march mod ensomheden, og jeg tager hatten af for, at du gennemførte trods vabler og forsinkelser undervejs,” sagde Ann Sofie Orth.

I sin tale foran rådhuset til Patrick og de øvrige deltagere i marchen tog borgmesteren udgangspunkt i sin egen trygge opvækst i bebyggelsen Søllerød Park med 359 lejligheder i 70´erne og 80´erne.

En skrev til mig på Facebook, at det var et sted, hvor der ”altid var en ledig ven”.

Altså et sted, hvor man ikke behøvede at føle sig ensom, men kunne række ud til andre.

”Vi skal starte hos os selv og blive den ”ledige ven”. Min opfordring er, at vi skal være hinandens ”ledige venner”, sagde Ann Sofie Orth.

Mange gik med undervejs på marchen fra Helsingør til Holte. Fire af dem var en gruppe veninder, der en gang om ugen vandrer sammen i skovene i Rudersdal.

”Det er sjovt at møde nye mennesker og støtte et godt formål, og så får vi også motion,” siger en af vandrerne, Grete.

Unge mod ensomhed

Aktive Birkerød Seniorer, SIND, Røde Kors Søllerød og Kræftens Bekæmpelse Rudersdal støttede op om marchen sammen med blandt andre Dansk Syrisk Kulturforening og Aktivitetscentret På Sporet og Ruder Es.

Med var også unge fra Ungdomskulturforeningen Lydfest, der årligt arrangerer en musikfestival i Birkerød i august.

”Mange unge i Rudersdal er ensomme. Ensomhed blandt unge er generelt stigende,” siger Andreas, 19, fra Lydfest.

De unge drivkræfter forklarer, at festivalen bygger på 100 procent frivillighed, og støtter op om et stærkt lokalmiljø og fællesskab, og at et af formålene er, at unge kan møde nye mennesker i frivillighedens ånd.

Årets festival på kulturcenter Mantziusgården i Birkerød løber af stablen 26. august. Se mere på festivalens hjemmeside https://lydfest.dk/

Ensomhed march IMG 2619 Patrick Artikel Nyhed 2

Patrick Cakirli fik følge af medvandrere fra Helsingør til Holte, der selv valgte hvor langt de ville gå med på den 31 kilometer lange strækning.

Ensomhed march IMG 2621 Patrick Artikel Nyhed 2

I mål i Holte ved Rådhuset, hvor forfriskninger og en varm velkomst ventede.

Ensomhed march IMG 2623 Patrick Artikel Nyhed 2

Marchen blev noget forsinket grundet Patrick Cakirlis vabler, men borgmester Ann Sofie Orth (K) ventede på ham og hans følge ved rådhuset.

Ensomhed march IMG 2625 grupp Artikel Nyhed 2

Mange deltog i modtagelsen af Marchen mod Ensomhed ved rådhuset.

Ensomhed march IMG 2630 Patrick Artikel Nyhed 2

Patrick blev modtaget med cola og plastre til vablerne, da han og følget ankom til Holte.

Ensomhed march IMG 2631 Borgmester Artikel Nyhed 2

Borgmester Ann Sofie Orth sagde i sin tale: "Min opfordring er, at vi skal være hinandens ledige ven".

Ensomhed march IMG 2632 grupp Artikel Nyhed 2

Mange Rudersdal-borgere fulgte opfordringen til at støtte Marchen mod Ensomhed. En ud af 10 i Rudersdal føler sig ensomme.

Ensomhed march IMG 2641 Patrick Artikel Nyhed 2

Den syriske guitarist Nour Amora og sangerinden Lana Oudeh spillede og sang, blandt andet fællessangen: "Hvem kan sejle foruden vind".

Ensomhed march IMG 2644 Patrick Artikel Nyhed 2

Aktive Birkerød Seniorer støttede som mange andre op om Patrick Cakirlis årlige march mod ensomhed.

 Ensomhed march IMG 2641 Lydfest Artikel Nyhed 2  Ensomhed march IMG 2724 Lydfest Artikel Nyhed 2

LYDFEST i Birkerød, en endagsfestival, som finder sted i slutningen af august hvert år, er et projekt drevet af frivillige. Fire af de unge bag LYDFEST deltog i marchen mod ensomhed, fordi også mange unge føler sig ensomme. Fra venstre Sander, 21, Laura, 20, Elisabeth, 18, og Andreas, 19.

 Ensomhed march IMG 2713 The Storm Artikel Nyhed  Ensomhed march IMG 2721 The Storm Artikel Nyhed 2

 Bandet After The Storm spillede til fællesmiddagen mod ensomhed efter marchen: Bandet er en lille flok musikere, der alle har oplevet at være fanget i livets kaotiske storme og har fundet et fællesskab i musikken.

Ensomhed march IMG 2720 Syrisk KForening Artikel Nyhed 2

Dansk Syrisk Kulturforening støttede marchen. Mange af vores medlemmer oplever ensomhed i det danske lokalsamfund siger Nada Naanaah (tv), forkvinde for foreningen.


Antal visninger 2929