Fakkeltog for fred
Ukrainere, danskere, børn og unge deltog i gåturen, hvor faklerne blev tændt for fred.
Vi tænder et lys i mørket
Tekst og fotos: Jan Andersen, Frivilligcenter Rudersdal
I svære tider er det vigtigt at bevare håbet om, at der er et lys midt i mørket.
Derfor lyste de levende fakler op i vintermørket, da borgere i Rudersdal og ukrainske flygtninge, voksne, børn og unge, samledes på bostedet Egebæk Skolen på Egebækvej i Nærum for at ønske hinanden en fredelig jul.
Fakkeloptoget gik torsdag aften 14. december fra Egebæk til Frivilligcenter Rudersdal, hvor kvinder fra Dansk-Syrisk Kulturforening ventede med varm æblegløg, æbleskiver og kager til de småfrysende deltagere.
Inden afgangen fra Egebæk fik deltagerne varm ukrainsk suppe, Borch, til at styrke sig på.
Tanker til mennesker ramt af krig
Leder af Frivilligcenter Rudersdal, Lisbeth Eckhardt-Hansen, sagde i sin velkomst: ”Vi sender tanker til de mange mennesker, der er ramt af krig og konflikter over hele verden. Vi deler smerten og håbet for fred.”
”Lad os bære faklen for dem og for os alle sammen. Lad os huske, at vi er alle forbundne og lad os glemme det, som deler os. Lad os bruge øjeblikket til at se lyset i vores egne hjerter og hos hinden.”
Hun fortsatte: ”I svære tider er det ekstra vigtigt at opretholde håbet – at der er et lys midt i mørket.”
Fakkeltoget blev arrangeret i samarbejde mellem Frivilligcentret, UkraineNetværket, IntegrationsNetværket og Dansk-Syrisk Kulturforening.
Nada Nanaah fra Dansk-Syrisk Kulturforening sagde, at det er vigtigt for integrationen, at danskere, syrere og ukrainere finder et fællesskab. Da de syriske flygtninge kom til Rudersdal i 2015, stiftede de deres egen frivillige forening, som har været en stor gevinst for sammenholdet og integrationen.
”Vi var meget heldige, at kommunen tilbød os et fast lokale til vores aktiviteter. Vi mødes fem gange om ugen, og alt arbejde i vores forening er frivilligt,” sagde Nada Massoud. Måske som en opfordring til de cirka 300 ukrainere i Rudersdal om at gøre det samme.
Fokus på børnene
Julie Quass, der er medlem af Rudersdal Kommunalbestyrelsen for Venstre, var inviteret til fakkeltoget af en god veninde.
Lokalpolitikeren siger, at der er ”stille” omkring ukrainerne i Rudersdal Kommune, fordi de allerede er velintegrerede og deltager i det danske samfund. De fleste er i arbejde.
”Det har allerede fundet et naturligt leje. Men vi har en opgave med børnene og de unge. Børnene er stadig i modtageklasser. De skal ud blandt danske børn, så de kan få danske venner. Det positive er, at børnene og de unge er meget hurtige til at lære dansk,” siger Julie Quass.
I Frivilligcenter Rudersdal var et lokale sat af til børnene, hvor ukrainere og danskere malede deres egne lyslanterner som et symbol på fred og sammenhørighed.
Deltagerne samledes på bocenter Egebæk inden fakkeltoget gik små to kilometer til Frivilligcenter Rudersdal.
Inden fakkeltoget lavede ukrainerne varm ukrainsk Borch i køkkenet på på Egebæk Skole.
Varm suppe og brød gav næring til deltagerne i vinterkulden.
Lisbeth Eckhardt-Hansen ønskede alle en fredelig jul. Anna Baburkina hjalp med at oversætte til ukrainsk.
I Frivilligcenter Rudersdal samledes børnene om at male deres egne lyslanterner.
I Frivilligcentret blev der budt på æblegløg og æbleskiver til fakkeltogets deltagere lavet af syriske kvinder i Rudersdal. Nada Massoud fra Dansk-Syrisk Kulturforening (i midten) bød velkommen.
Nada Massoud fra Dansk-Syrisk Kulturforening (i midten) bød velkommen i Frivilligcentret og pointerede, hvor vigtigt det er for integrationen at danskere, syrere og ukrainere har et fællesskab.
Lokalpolitikeren Julie Quass fra Venstre i Rudersdal Kommunalbestyrelse deltog i fakkeltoget sammen med en veninde og deres børn.
Se også
Seneste nyheder