Et godt liv med et mindre forbrug
Af Jan Andersen, Frivilligcenter Rudersdal
Nanné Solem Dahl og Iver Nordentoft kæmper for klimaet og borgerne i Rudersdal kan gøre meget for at reducere co2-udslippet med et mindre forbrug. Foto: Jan Andersen.
Rudersdal er en kommune uden landbrug eller industri. Alligevel udleder hver borger i Rudersdal 18 tons co2 om året til skade for klimaet mod 13 tons i snit for resten af Danmarks indbyggere.
Det skyldes, at kommunens borgere er rigere, har flere biler og et højere forbrug af for eksempel tøj.
Derfor er der masser af opgaver for Klimabevægelsen i Rudersdal, der er en lokal gruppe under den danske klimabevægelse. Iver Nordentoft og Nanné Solem Dahl er to af de lokale frivillige ildsjæle, som kæmper for vores fælles miljø.
”Vi taler ikke om at løse klimakrisen, men om at bremse den. Alle kan gøre noget. Det er tusindvis af små skridt, og hvert et tons co2 tæller,” siger Iver Nordentoft og Nanné Solem Dahl.
Søger flere frivillige
Der er en halv snes aktive i Klimabevægelsen i Rudersdal, men gruppen vil gerne have flere frivillige. Der er masser at gøre.
For eksempel at arbejde for at udbrede fjernvarme i kommunen, og at få grundejerforeninger, andelsboligforeninger og almene boliger til at tænke mere klima og biodiversitet ind i hverdagen.
I 1980´erne og 90´erne blev borger tvunget til at etablere gasfyr. Derfor er der rigtigt mange gasfyr i Rudersdal, og de skal gerne udfases til fordel for den renere fjernvarme.
Klimagruppen arbejder også med emner som repair-caféer for tøj og forslag til forsyningsselskabet Norfors om energilagring.
”Hvis vi havde mere tid, har vi mange drømme,” siger Nanné Solem Dahl.
Klimagruppen har stor glæde af at være sammen om at kunne gøre noget for klimaet. De har det sjovt, mens de hjælper hinanden med at blive klogere og sætte sig ind i det ret komplicerede stof, som klimaet er.
.
Brug lidt mindre
Fokus på det lokale klima handler også om, at få borgerne til at forbruge mindre, især tøj, køre mindre i bil og spise mindre kød navnlig oksekød og lammekød.
”Skal man lave spaghetti bolognese, så brug hakket kyllingekød i stedet for oksekød. Det er langt mere klimavenligt. Der findes masser af gode opskrifter på lækker mad, hvor man vælger kødet fra. Det er ikke blot klimavenligt, men også billigt og nemt at lave. Det er noget, jeg selv har kastet mig over de senere år,” siger Nanné Solem Dahl.
Klimabevægelsen i Rudersdal blev stiftet i efteråret 2020 og havde frem til kommunalvalget i 2021 fokus på at få klimaet på dagsordenen i Rudersdal Kommune: ”Alle vores politikere svarede positivt, at de ville gøre noget for klimaet, og nu prøver vi at holde politikerne fast på klimahandlingsplanen,” siger Nanné Solem Dahl.
Delebiler kommer til Rudersdal
Klimabevægelsen i Rudersdal har for eksempel presset på for at få Hjemmeplejen og Teknik & Miljø i Rudersdal til at skifte til elbiler. Snart kommer der ”hubs” i kommunen til delebiler og elcykler fra GreenMobilty.
”Alle ved jo godt, at vi har et problem med klimaet. Vi forsøger at fortælle, at man kan have et godt liv med et lavere forbrug. For eksempel ved at holde ferie i nærområdet eller tage på højskole i stedet for at rejse til Thailand,” siger Iver Nordentoft.
Klimabevægelsen i Rudersdal mærker også en stigende interesse for klimaet fra de unge, som hellere vil genbruge og reparere tøj i stedet for at købe nyt.
Produktion af en enkelt T-shirt bruger 2720 liter vand og 20 % af den globale vandforurening kommer fra farvning og færdigbehandling af tekstiler.
I snit bruger vi kun vores tøj syv-otte gange før det bliver kasseret og kun 40 procent af det tøj, der hænger i klædeskabet, bliver brugt.
Køb af nyt tøj udleder alene en femtedel af den co2, som danskerne udleder om året: ”Man skal huske, at det forbrug, som vi har i Rudersdal udleder co2 alle mulige andre steder i verden,” siger Iver Nordentoft.
I Rudersdal er der en række genbrugsbutikker og donationscentre for brugt tøj ligesom en række butikker reparerer eller syr tøj.
Iver Nordentoft er efterlønner med en fortid som skolelærer, IT-mand i 25 år og 11 år i en vuggestue.
Nanné Solem Dahl har arbejdet med digitale løsninger både i det offentlige og som privat konsulent. Hun er uddannet cand. mag i historie og geografi.
De frivillige i Klimabevægelsen i Rudersdal har det sjovt sammen og vil gerne have flere med i fællesskabet. Privatfoto.
Hvis du vil være frivillig i Klimabevægelsen i Rudersdal kan du kontakte gruppen på
Du kan læse mere om Klimabevægelsen i Rudersdal her på hjemmesiden
Og i denne artikel på Frivilligcenter Rudersdals hjemmeside
Har du lyst til yde andre frivillige indsatser, kan du kontakte Frivilligcenter Rudersdal på
Se også
Seneste nyheder