Fællesskab i efterårsmørket - voksne mod ensomhed
Mangler du nogen at dele dine tanker om livet med? Så er du velkommen i vores nye gratis gruppe, hvor voksne er sammen mod ensomhed. Otte torsdage kl. 15 – 17 fra den 14. november til 9. januar
Ensomhed er et voksende problem både nationalt, men også lokalt i Rudersdal. Alle kan opleve ensomhed og i Rudersdal er en af ti ensomme. Måske kan du også genkende følelsen at ensomhed, tomhed og tristhed, fordi du mangler nogen at dele hverdagen med. Måske mangler du sociale relationer. Måske oplever du at være ensom blandt mennesker, fordi der mangler intimitet og nærhed i din omgangskreds.
Der kan være situationer, hvor ensomheden trænger sig på i forbindelse med livets svære overgange. Det kan fx være ved skilsmisser, tab af en partner, egen eller en pårørendes sygdom, tab af job eller bolig og meget andet. Måske er ensomheden kommet snigende som følgesvend, selvom der ikke er en entydig forklaring. Det kan være svært at tale om, men med denne gruppe for du mulighed for at bryde tabuet om ensomhed, sammen med ligesindede.
Er du en af dem, der har det svært med fællesskabet. Eller oplever du, at ensomheden er blevet forstærket i samværet med andre. Så er du velkommen i gruppen. Vi vil starte gangene med gå ture, for at få bevægelse og fordi Naturen bedømmer ikke, den stiller ingen krav – den er der bare. Ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at naturen har en lindrende effekt på vores kroppe og sind både når det gælder kronisk syge, ensomme og mennesker der er ramt af stress, angst og depression. (https://www.dr.dk/nyheder/regionale/fyn/forskning-naturen-opleves-lindrende-syge-og-ensomme)
Hvem kan være med?
Voksne som ønsker at bryde ud af ensomheden, kan være med i gruppen.
Du skal have mod på at opholde dig i naturen, for vi slutter hvert møde med at gå en kort tur.
I gruppen vil vi være 5 - 8 personer.
Hvad foregår der?
Vi samles til kaffe og the og god snak i en rar atmosfære, og slutter af med en kort gåtur.
Her har du mulighed for at dele nogle af de tanker, følelser og oplevelser du går med og blive hørt af mennesker, der selv har oplevet ensomhed. Erfaringen viser, at det er rart at bearbejde hverdagen sammen, høre andres perspektiver og få ny inspiration med hjem til hverdagen. Her er et sted, hvor der er plads til at tale om alt det, der er svært - og alt det vi ønsker os. Hvert møde har et tema f.eks.
- Hverdagen med ensomhed
- At møde nye mennesker
- Højtider og ensomhed
- Hvad kan hjælpe på ensomhedsfølelsen
- At række ud til fællesskaber uden for selvhjælpsgruppen
Pernille har deltaget i samtalegruppen Voksne mod Ensomhed og hun anbefaler andre at gå med i et forløb:
"Selvom jeg har en reel følelse af ensomhed, ind i mellem, så kan jeg jo godt se at jeg er et andet sted end da jeg mødte på holdet. Det lærte mig meget om “ mennesker” vi ikke ser og som trænger til kærlighed og hjælp💔"
Du møder
Susan Schou-Bille trækker på mange års frivilligerfaring fra partelefonen, hvor hun hjælper par i krise videre. Her har hun også kørt børneskilsmissegrupper. Susan har mærket ensomhed på sin egen krop, da hun for 6 år siden blev syg med sclerose og måtte sige farvel til kolleger og en karriere som chefoptiker og et rigt social liv – og være mange timer med sig selv. I dag har hun fundet en ny vej til at se livets glæder. Hun har flyttet sig fra identitetskrise efter sygdom til at have et aktivt liv med foredrag om kronisk sygdom, parforhold, seksualitet og singleliv. Hun vil gerne støtte andre i deres rejse.
"Jeg har øje for mennesket og de resurser vi nogle gange glemmer, at vi har i os selv. Jeg ved at ensomhed kan opstå af rigtig mange årsager", siger hun.
Lone Gregersen har arbejdet som leder og underviser i en lang række år, og har efter række år som pensionist fået lysten til at gøre en forskel for andre. Lone har selv oplevet ensomhed da hun gik gennem en skilsmisse. ”Det har vækket den gamle trækhest i mig” fortæller Lone efter afslutning af den første gruppe mod ensomhed.
”Man kan ikke gå gennem livet uden at støde på ensomheden”
Hvor og hvornår
Gruppen mødes 8 torsdage fra 15 – 17. Første gang 14. november
Gruppen mødes i lokale 215, i Frivilligcenter Rudersdal, Øverødvej 246 A, Holte.
Du tilmelder dig via NemTilmeld
Det er gratis at deltage. Efter tilmelding vil du blive kontaktet af den frivillige gruppeleder for en kort indledende samtale, hvor I sammen vurdere om gruppen er relevant for dig.
Gruppen er en del af et landsdækkende projekt ”Selvhjælp mod Ensomhed” som Frivilligcentre og Selvhjælp Danmark står for og som 21 frivilligcentre deltager i. Projektet er finansieret af Den A.P. Møllerske Støttefond. Formålet er at udvikle selvhjælpsgrupper og bidrage til at styrke trivsel og mental sundhed og mindske ensomhed blandt deltagerne.
Citater
”Ensomhed er dels tanken, men også den der meget tunge følelse i kroppen og ondt i maven”
”Stilhed, tomhed. At klare sig selv. At det er hårdt. At det gør ondt. At det skal skjules. At have en maske på. Og at spille et spil”
”Det er en mangeltilstand. Jeg kan mærke, at jeg mangler at se nogle folk. Jeg mangler det der nærvær. Hos mig hænger det også sammen med, at jeg ikke har en partner. Jeg mangler omsorg og intimitet”
Citater fra ’Ensomhed midt i livet’, s 10, 11 udgivet af Mary Fonden og Ensomme Gamles Værn
Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Nyhedsbrev - Frivilligcenter Rudersdal (frivilligcentret.dk)
Se også