Skip to main content

Sammen om livet - unge mod ensomhed

Oplever du at fællesskabet i livet gør ondt? Så er du velkommen i vores nye gratis gruppe, hvor unge er sammen mod ensomhed 8 torsdage d. 19. september – 7. november 2024, kl. 15 - 17.   

En ud af fem unge oplevede ensomhed i 2021 i Rudersdal og ensomheden vokser blandt unge mellem 16 og 35 år i hele landet.  

Hvis du er en af dem, som mangler nogen at dele dine tanker om livet med, så har du mulighed for at møde andre unge som også har brændt sig på fællesskabet – for ingen skal stå alene i hverdagen.

Ensomhed er et mene der ofte er svært at tale om, men det hjælper at tale om det for bryde tabuet og få at komme videre.

Hvem kan være med?

Unge 18 + som ønsker at bryde ud af ensomheden, kan være med i gruppen. Måske har du det svært med fællesskabet. Måske har du oplevet, at ensomheden er blevet forstærket i samværet med andre.

I denne gruppe får du et socialt træningsrum, hvor alle deltagere hjælper hinanden med at få indsigt i egen situation og nye sociale kompetencer.

I gruppen vil vi være 5 - 8 personer.

Hvad foregår der?

Vi sætter os sammen og drikke en kop kaffe eller te. Deltagerne støtter hinanden ved at dele egne historier og lytte til hinandens fortællinger. Her er et sted, hvor der er plads til at tale om alt det, der er svært - og alt det vi ønsker os. Hvert møde har et tema f.eks.

  • hverdagen med ensomhed
  • at møde nye mennesker
  • hvad med de sociale medier
  • højtider og ensomhed
  • at række ud til fællesskaber

Du kan forvente en rar atmosfære i en tryg ramme. Her er der et præstationsfrit rum, hvor du ikke behøver at være andet end dig selv. Du møder ligesindede, der forstår dine udfordringer, og selv har kendskab til ensomhed. Sammen skaber vi et rum, hvor du både kan dele din frygt og dine glæder og håb for fremtiden. Sidst i forløbet får du inspiration til at tage nye skridt ind i frivillige fællesskaber.

Til slut går vi en tur – hvor man kan få mulighed for at reflektere over samtalen og få ro i naturen.  

Vi er helt med på det kræver mod at melde sig, og det eneste vi egentlig tilbyder, er en mulighed for at gøre noget andet end det du plejer. Tag en chance, og det er et første skridt!

Pippi – Filosofi”: Det har jeg ikke prøvet før – Så det kan jeg nok godt”.

Du møder
To frivillige facilitatorer hjælper gruppedeltagerne igennem forløbet. De har begge fået træning i at holde samtalegrupper om ensomhed på kurser i Frivilligcentre i Danmark.

Susan Schou-Bille trækker på mange års frivilligerfaring fra partelefonen, hvor hun hjælper par i krise videre. Her har hun også kørt børneskilsmissegrupper. Susan har mærket ensomhed på sin egen krop, da hun for 6 år siden blev syg med sklerose og måtte sige farvel til kolleger og en karriere som chefoptiker og et rigt social liv – og være mange timer med sig selv. I dag har hun fundet en ny vej til at se livets glæder. Hun har flyttet sig fra identitetskrise efter sygdom til at have et aktivt liv med foredrag om kronisk sygdom, parforhold, seksualitet og singleliv. Hun vil gerne støtte andre i deres rejse.

"Jeg har øje for mennesket og de ressourcer vi nogle gange glemmer, at vi har i os selv. Jeg ved at ensomhed kan opstå af rigtig mange årsager", siger hun

Lone Gregersen har arbejdet som leder og underviser i en lang række år, og har efter række år som pensionist fået lysten til at gøre en forskel for andre. Lone har selv oplevet ensomhed da hun gik gennem en skilsmisse. ”Det har vækket den gamle trækhest i mig” fortæller Lone efter afslutning af den første gruppe mod ensomhed.

”Man kan ikke gå gennem livet uden at støde på ensomheden” 

Hvor og hvornår

Lokale 215, i Frivilligcenter Rudersdal Øverødvej 246 A, 2840 Holte.

8 torsdage med start d. 19. september. Og slut d. 7. november 2024.

Information og tilmelding

Du tilmelder dig via NemTilmeld

Det er gratis at deltage. Efter tilmelding vil du blive kontaktet af den frivillige gruppeleder for en kort indledende samtale, hvor I sammen vurdere om gruppen er relevant for dig.

 

CITATER

”Jeg tænker, at der ikke er nogen, der kender mig. Der er ikke nogen, der rigtigt vil mig”(ung kvinde)

”jeg har ikke haft nogen venner, siden jeg var meget lille” (ung mand )

”Selvom man er ensom, kan man godt have en stor omgangskreds. Og have folk, man kalder venner og bekendte. Det betyder bare ikke, at man rent faktisk snakker med dem” (ung kvinde)

”Man er bange for, at man taber ansigt, eller bliver set som det svage led, eller ikke er god nok, når man starter til en sport, man aldrig har gået til før…” (ung kvinde)

”Det er gået op for mig, at man har brug for at snakke med nogen om tingene” (ung mand)

”Det bliver sådan en ond spiral, når man føler sig ensom. I hvert fald for mig, så har jeg ikke lyst til at gå ud. I den forstand, så bliver jeg jo bare endnu mere ensom” (ung kvinde)

”Jeg tror aldrig, at jeg har sagt til nogen, at jeg føler mig ensom”  (ung kvinde)

”Jeg har aldrig været god til at snakke om mig selv, følelser agtigt. Ja, det er jeg bare ikke god til. Så min mor vidste det heller ikke. Lærerne var heller ikke klar over det.” (ung mand)

Citater fra ’Ensomhed og fritidsfællesskaber – en undersøgelse af deltagelse i fritidsfællesskaber blandt unge med ensomhed, udarbejdet af Mary Fonden og Social Respons 2023.

Gruppen er en del af et landsdækkende projekt ”Selvhjælp mod Ensomhed” som Frivilligcentre og Selvhjælp Danmark står for og som 21 frivilligcentre deltager i. Projektet er finansieret af Den A.P. Møllerske Støttefond. Formålet er at udvikle selvhjælpsgrupper og bidrage til at styrke trivsel og mental sundhed og mindske ensomhed blandt deltagerne. Den forløbelig evaluering viser at deltagernes trivsel forbedres markant efter forløbet.Antal visninger 459

Seneste artikler

Træd varsomt

Invitation til foreningsmøde

Program for efteråret