Skip to main content

Fra madspild til måltid

En ny aftale mellem Frivilligcenter Rudersdal og FødevareBanken giver foreningerne mulighed for at omsætte overskudsfødevarer til nærende måltider, samvær og trygge fællesskaber.

Labne

Hver tirsdag ruller Fødevarebankens kølebil ind til Frivilligcenter Rudersdal med overskudsmad fra fødevareproducenter og grossister. Det er mad, der intet fejler, men som alligevel ikke kan sælges i butikkerne. Måske er der noget med emballagen, etikken eller der er måske en overproduktion. Fødevarebanken leverer maden videre til Frivilligcentret, så foreningerne kan lave maden om til måltider til mennesker i svære livssituationer.

- Det er en kæmpe hjælp til fællesskabet og foreningslivet. Særligt frivillige i Ukrainenetværket, Dansk Syrisk Kulturforening, Eritreaforeningen og Lektiecafeen for børn med flygtningebaggrund i Nærum Kulturcafe får glæde af maden. Men der er ofte også tilskud til selvhjælpsgrupper og andre grupper, der mødes i Frivilligcentret, så vi er glade for at være med til at støtte fællesskab og bekæmpe madspild på en og samme gang, siger leder af Frivilligcentret Lisbeth Eckhardt-Hansen.

Fra køleskab til fællesskab

Frivilligcentret er allerede blevet forsynet med the, mælk til kaffe, Ris i Frutti, rugbrød, toastbrød, smør, yoghurt skyr, drueagurker, asier frugt og masser af is, der gør stor lykke hos børnene.

Fødevarebank Labne

  • Vi fik så meget skyr, at vi ikke kunne nå at spise det på en gang, så nu har jeg drænet det og lavet det til labne-kugler med krydderier, som er lagt i olie og klar til sommerfesten, fortæller Nada Naanaah fra Dansk Syrisk Kulturforening.

Tirsdag er også blevet en god dag for Ukrainerne, som får et tilskud til cafeaftner og fællesspisninger. Her er de også glade for tandbørster og tandpasta og hygiejneprodukter.

Fødevarebanken
Hver eneste uge kører FødevareBankens 200 frivillige chauffører og assistenter landet rundt med overskudsvarer til væresteder, madfællesskaber, krisecentre, morgenmadsklubber på skoler m.m. I 2023 blev 1.370 tons overskudsmad til over 3,4 millioner måltider – i stedet for at blive smidt ud. FødevareBanken er den største organisation i Danmark, der arbejder struktureret og fødevaresikkert med at fordele madoverskud til udsatte.

”Vores fornemmeste formål er at bidrage til, at så mange overskudsvarer som overhovedet muligt bliver omdannet til nærende måltider til dem, der har allermest brug for det. FødvareBanken leverer ud til 395 modtagerorganisationer og det glæder mig, at vi som noget nyt kan køre ud til frivilligcentre, som er samlingspunkter for fællesskaber og foreningsliv, siger Direktør i FødevareBanken, Lea von Cotta-Schønberg.


Antal visninger 836