Skip to main content

Unge sætter ord på stress og præstationspres

Unges trivsel og fællesskaber var i fokus, da Frivilligcentret i Rudersdal i samarbejdede med lokale foreninger og kommunale tilbud var værter for forestillingen "Kald mig bare Snowflake," hvor unge fortalte historier fra deres eget liv.

Forestillingen, som er udviklet af C:ntact og finansieret af Ebbefosfonden gik helt tæt på stress, pres, misbrug og de udfordringer, mange unge står over for i dag.

Forestillingen blev afholdt i samarbejde med lokale aktører, Natteravnene Rudersdal og Hørsholm, Ungdomsforeningen Lysfest, Rudersdal Bevægelsesakademi, På Sporet – Huset for fællesskaber og du vikling, Åben og Rolig ofr unge og Fonden for Mental Sundhed herunder Kulturcenter Mantzius, Ung i Rudersdal. Over 80 deltagere mødte op til en tankevækkende aften, hvor unges stemmer stod centralt.

Fire Unge deler ærlige fortællinger om stress og pres

Fire unge – Julianne, Ida, Jonas og Sevinc – delte deres personlige historier om de udfordringer, de møder i hverdagen.

Julianne, 19 år, fortalte om at vokse op med en far med kronisk stress og selv bruge alkohol og stoffer for at føle frihed, indtil hun sagde stop. Ida, 24 år, beskrev, hvordan en fyldt kalender og drømmen om en karriere i kunstverdenen førte til et sammenbrud og en depression, selvom hun i dag er i bedring. Jonas, 27 år, kæmpede med FOMO og præstationspres, indtil han besluttede at fjerne næsten alle fra sin Instagram for at slippe væk fra sammenligningskulturen. Sevinc, 21 år, delte sin historie om at navigere mellem en streng religiøs opvækst og et ønske om at finde sig selv i Danmark. Hun sluttede af med et digt om at være multietnisk.

Arrangement snowflake 2024 julliane

Efterfølgende dialog og fællesskaber for unge
Efter de fire bevægende fortællinger var der en faciliteret samtale, hvor publikum fik mulighed for at stille spørgsmål og reflektere over de temaer, der var blevet berørt – fra præstationskulturens krav til kampen for at finde en balance i livet. Arrangementet gav deltagerne mulighed for at møde repræsentanter fra lokale fællesskaber og foreninger, der arbejder for at styrke unges trivsel, og tog sigte på at skabe et efterliv for de vigtige emner, der blev rejst.

En stærk oplevelse med potentiale for forandring
"Kald mig bare Snowflake" viste, hvordan ærlige, personlige historier kan være med til at skabe forståelse og åbne op for dialog om mistrivsel blandt unge. De modige fortællinger gav indsigt og inspiration, og Frivilligcentret håber, at arrangementet kan være begyndelsen på flere samtaler og initiativer, der kan støtte unge i Rudersdal.

Lokale fællesskaber og foreninger

Efter dialogen fik de fremmødte mulighed for at møde repræsentanter fra en række lokale fællesskaber og foreninger, som alle har unge som fokus i Rudersdal. De bliv præsenteret op scenen – hvor de kunne fortælle om de mange gode tilbud der i Rudersdal.

Efter de unges fortællinger blev en række lokale fællesskaber og tilbud præsenteret for deltagerne, som en påmindelse om de ressourcer, der findes i Rudersdal for unge.

Rudersdal Bevægelsesakademi (RUBA) blev præsenteret af Smilla og Kaisa, som delte deres oplevelser med at være en del af fællesskabet. RUBA tilbyder danseaktiviteter, hvor unge opbygger stærke relationer, selvom de kommer fra forskellige skoler. Det er et sted, hvor man kan mødes om dans og sammenhold.

Lydfest, en endagsfestival i Birkerød, blev præsenteret af Sander. Han fortalte, hvordan festivalen ikke kun byder på musik, men også på fællesskab for de frivillige, der deltager i afviklingen. Her opstår nye venskaber og stærke bånd blandt de unge.

Natteravnene ved formand Vipse fra Rudersdal og Hørsholm fortalte om, hvordan de skaber tryghed ved store arrangementer og i nattelivet. Udover at dele bolsjer og vand ud har Natteravnene også kontaktoplysninger til psykologer og andre støttetilbud, som kan være nyttige for unge i krisesituationer. Vipse fortalte også Unge Ravnene som er for unge mellem 20-30 år, og som også går i nattelivet sammen. Der et stort fællesskab for de unge, der mødes på natteture og til møder.

Livscoaching, repræsenteret af Julie, er et tilbud gennem Frivilligcentret, hvor unge kan få samtaler med livscoaches, der ikke har en personlig relation til dem. Det giver et neutralt rum for refleksion og hjælp til forskellige udfordringer.

Frivilligcentret blev præsenteret af Sofie, der beskrev centret som et samlingspunkt for foreningslivet i Rudersdal. Centret tilbyder blandt andet selvhjælpsgrupper for stressramte og ensomme samt individuelle rådgivningstjenester som økonomihjælp og jobmentoring.

På Sporet – huset for fællesskaber og udvikling blev præsenteret af Henriette, som fortalte om husets mange aktiviteter, herunder kreative og sociale tilbud samt forløb for at styrke mental sundhed. Her kan man finde støtte uden behov for henvisning og deltage i de aktiviteter, der giver mening for én.

Åben og Rolig-kurset, repræsenteret af Anna fra Fonden for Mental Sundhed, tilbyder et forløb for unge med stress, hvor deltagerne lærer at håndtere stress og fremme deres mentale sundhed.

Alle tilbud viste mangfoldigheden i de muligheder, der findes i Rudersdal, og hvordan fællesskaber kan være en støtte i unges hverdag.

Efter præsentationen kunne deltagerne få en snak og lære mere om mulighederne for at blive en del af et fællesskab eller få støtte i hverdagen. På bordene lå "Ræk ud – aktivitetskatalog for unge", som gav et overblik over de mange tilbud.

Ung i Rudersdal blev præsenteret som et centralt tilbud for unge i området, med aktiviteter og støtte, der dækker alt fra fritidsaktiviteter til rådgivning. Her kan unge finde fællesskaber og deltage i arrangementer, der er skræddersyet til deres interesser og behov. Ung i Rudersdal fungerer som en støtte og vejleder i unges hverdag og er altid klar til at hjælpe dem med at finde meningsfulde aktiviteter eller få hjælp til udfordringer.

En inspirerende aften fyldt med refleksion
Deltagerne gik fra arrangementet med stof til eftertanke og en fornemmelse af, at selv når livet gør ondt, er der fællesskaber og ressourcer, som kan være til hjælp. Som en af de unge deltagere udtrykte: "Det har været rart at høre andres historier og vide, at man ikke er alene."

Frivilligcentret håber, at arrangementet kan være startskuddet til flere samtaler om unges trivsel og inspirere til handling både blandt de unge selv og i lokalsamfundet.

 

Arrangement_snowflake_2024_salen.jpg

Links til de foreningerne og kommunale tilbud som blev præsenteret på arrangementet

Se her Frivilligcentrets egne tilbud:

Økonomi og Gældsrådvinig Økonomi og Gældsrådvinig

Livscoahing

Temadag: Styr på Stress d. 7. november

Sammen om Stress d. 13 november

På Sporet - Huset for fællesskaber og Udvikling se her

Åben og Rolig - Fonden for Mental Sunhed se her

Ungdomsforeningen Lydfest se her

Ung i Rudersdal se her

Rudersdal Bevægelsesakademi se her

Natteravnene se her

Følg os åpå vores nye instagram: https://www.instagram.com/frivilligcenter_rudersdal/


Antal visninger 733