- Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Tre minibusser og en kassevogn proppet med nødhjælpsudstyr blev forleden kørt til Ukraine af frivillige fra de danske hjælpeorganisationer Dansk Støtte Til Ukraine (DStU), der hører hjemme i Rudersdal Kommune og KOLO Nordic
En central redningsstation i Zaporizhzhia modtager her en ambulancebåre, stretcher, LED-lys til nødbelysning, medicinsk udstyr og patient beklædning.
Af Jan Andersen, Dansk Støtte Til Ukraine
Tre minibusser og en kassevogn proppet med nødhjælpsudstyr blev forleden kørt til Ukraine af frivillige fra de danske hjælpeorganisationer Dansk Støtte Til Ukraine (DStU), der hører hjemme i Rudersdal Kommune, og KOLO Nordic.
Busserne var købt i Sverige og doneret til Ukraine af en kreds af danske erhvervsfolk, og busserne bruges nu til evakueringer af sårede fra frontlinjen i Ukraine.
For ikke at køre busserne tomme til Ukraine blev de fyldt med udstyr til de civile beredskaber i Ukraine.
”Vi skulle blandt andet levere ønskede rygsække med avanceret førstehjælpsgrej, 400 sæt varmt joggingtøj til patienterne på de ukrainske hospitaler, nødbelysning og hospitalsudstyr samt ambulanceudstyr, der var doneret af Region Hovedstadens akutberedskab og Nordhjælp,” fortæller formanden for DStU Henrik von Scholten.
Luftalarmer hver halve time
To af vognene blev afleveret i Lviv, mens Henrik von Scholten og Anders fra DStU kørte de to andre til Dnipro og Zaporizjzja, hvor luftalarmerne typisk gik i gang hver halve time.
”Men vi var meget heldige. Der var meget få angreb i de dage vi var der,” siger Henrik von Scholten.
Busserne og deres indhold var i forvejen tolddeklareret i København, men alligevel var det en lang proces at få busserne ud af Polen og ind i Ukraine. Tolderne var meget grundige begge steder, og passagen tog fire timer.
Udstyret blev afleveret til redningsberedskaber, politi og hospitaler i Dnipro og Zaporizjzja, hvor det blev modtaget med stor tak. DStU, der tidligere har levet traumerygsække til politiet i Zaporizjzja havde endnu 10 rygsække med, som nu ligger i politiets patruljebiler.
Udsendte fra Dansk Støtte Til Ukraine her i Dnipro: Fra venstre Anders, en frivillig fra foreningens logistik samarbejdspartner, og til højre Henrik von Scholten.
Russerne angriber redningsfolk
”Politifolkene er ofte de første på skadestedet, når der har været en angreb. De standser bilerne langt fra stedet, fordi russerne ofte angriber med taktikken ”double
tap”, hvor de venter måske 20 minutter efter et angreb, og så angriber igen for at ramme redningsmandskabet. Derfor går politifolkene frem mod skadestedet med rygsække og bæltetasker med førstehjælpsudstyr, som vi har leveret. Men de ønsker sig mange, mange flere,” siger Henrik von Scholten, DStU.
Foreningen fik doneret 400 sæt joggingsæt til børn og voksne med T-shirts, trøjer og bukser fra et dansk firma, og tøjet blev afleveret til hospitaler. ”De har ganske enkelt intet tøj til patienterne,” efter at det ved indbringelsen er klippet op siger Henrik von Scholten.
Mangler udstyr til genoptræning
I Dnipro besøgte de frivillige fra DStU et specialhospital for rehabilitering, hvor størstedelen af patienterne var ukrainske soldater, der havde mistet arme eller ben. Her afleverede DStU joggingtøj og nødbelysning i form af 5 m LED-lyskæder til batteridrift. Belysningen skal bruges i blandt andet kældre, hvor personale og patienter opholder sig under luftalarmer.
”Hvad mangler I,” spurgte Henrik von Scholten lægerne på hospitalet og svaret var redskaber til genoptræning, som DStU nu vil arbejde på at fremskaffe. De udsendte talte blandt andet med en soldat, der havde været ni måneder med amputerede ben på hospitalet og nu var amputeret for tredje gang længere oppe på det ene ben. Han ventede på proteser. Der sad han på sengen overfor en ligeledes amputeret kammerat – de kom ikke langt omkring.
”På hospitalet vil man gerne have indrettet et komplet genoptræningscenter. En del af de redskaber, de bruger, har de kreativt måttet lave/tilpasse selv,” siger Henrik von Scholten.
Under den seks dage lange tur mødtes de frivillige fra DStU med politi, beredskab, herunder besøg på en redningsstation, militæret og med mulige fremtidige samarbejdspartnere og sponsorer. Henrik von Scholten bad om, at de forskellige aktører udarbejder lister med det prioriterede udstyr, de mangler mest, og som DStU vil forsøge at fremskaffe og levere.
I Zaporizjzja blev der bl.a. afleveret ambulance og scoopbårer fra den danske forening Nordhjælp til Ukraine.
”Ved at sikre levering direkte til slutbrugerne afkortes tiden fra vi får ønsker, til vi kan levere og vi undgår længere opbevaring på lagre. Og vi ved at det er noget, der tages i brug øjeblikkeligt,” siger Henrik von Scholten.
Nye nyttige kontakter
Rejsen til Ukraine gav flere nye personlige kontakter, der kan blive en stor hjælp i DStU´s kommende arbejde, blandt om logistik i Ukraine.
DStU ser også frem til et samarbejde med Rotary i Zaporizjzja, som foreningen nu arbejder på at få udviklet projekter sammen med Rotary i Danmark og Sverige.
Også et godt møde med en stor dansk virksomhed der længe har arbejdet i Ukraine, peger forhåbentlig frem mod et kommende samarbejde, oplyser Henrik von Scholten. ”Vi søger at knytte partnere til os som kan sikre det økonomiske grundlag for de større anskaffelser og leveringer vi involveres i,” siger han.
De mange hundreder af kilometers kørsel gennem Ukraine gav danskerne et godt indtryk af krigens rædsler, men Henrik von Scholten var dybt imponeret over den ukrainske befolknings fortsatte ukuelighed.
”Dagligdagen går videre, og det er imponerende at se, hvor hurtigt ukrainerne rydder op, når der har været et angreb, og også går i gang med at genopbygge,” siger Henrik von Scholten.
DStU afleverede endnu 10 traumerygsække til politiet i Zaporizhzhia. Nummer to fra højre er major Andrey Oliinyk, Zaporizhzhia Security Police. Traumerygsækkene benyttes til akut behandling af ofre efter angreb, da politiet ofte er de første på skadestedet. Politiet i regionen efterspørger endnu 100 traumerygsække.
Nye opgaver venter: Redningshunde og samarbejde med danske skoler
Redningshunde er livsvigtige, når der skal ledes efter ofre i ruinerne efter et russisk missilangreb. Men beredskaberne i Ukraine mangler noget så basalt som hundemad til deres redningshunde og sporingsudstyr til førere.
Det er en af mange opgaver, som Dansk Støtte til Ukraine nu vil forsøge at hjælpe med. Derfor appellerer formand Henrik von Scholten til danske virksomheder, fonde og privatpersoner om at hjælpe med donationer.
”Der mangler mad til redningshundene, men også udstyr til deres førere som støvler og termiske natkikkerter. Alt hvad der kan bruges til at søge efter overlevende i ruinerne,” siger Henrik von Scholten.
I Kyiv besøgte DSTU en skole med 2000 børn, hvor børne danse ensemblet Sonechko, der i april var i København for at optræde med traditionel ukrainsk sang og dansk, øver i et sikringsrum under skolen.
Børnene undervises en uge ad gangen, fordi der højst kan være 1000 børn i sikringsrummene i kælderen. Så hver anden uge undervises de hjemme via internettet.
”Børnene kan være op til tre timer i sikringsrummene under en luftalarm, og der er kun to toiletter,” fortæller Henrik von Scholten om børnenes barske hverdag. Alligevel er der en god stemning på skolen, fine lokaler og børnene er glade.
Skolens ledelse vil meget gerne have kontakt til en eller to skoler i Danmark på gymnasieniveau og etablere et samarbejde, som både de danske og ukrainske børn kan få glæde af. Det har vi påtaget os at sætte i søen.
”Det kan være, at man sammen læser engelsk, løser opgaver eller har gruppearbejder. Det kan foregå for eksempel via Teams,” siger Henrik von Scholten, der nu vil forsøge at få skabt et venskab mellem den ukrainske skole og et par skoler i Danmark.
- Oprettet den .
- Sidst opdateret den .
- Læst: 387