- Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Mødet samlede foreninger og frivilliggrupper, der arbejder med patienter og pårørende, til en vigtig dialog om fremtidens indsats på området og der kom gæster fra Rudersdal Kommune og Kræftens Bekæmpelse
Billedet er genereret af ChatGPT.
Den 21. august blev der afholdt et inspirerende foreningsmøde i Frivilligcenter Rudersdal, hvor fokus var på pårørendepolitik og børn som pårørende. Mødet samlede foreninger og frivilliggrupper, der arbejder med patienter og pårørende, til en vigtig dialog om fremtidens indsats på området og der kom gæster fra Rudersdal Kommune og Kræftens Bekæmpelse.
Dialog om pårørendepolitik
Margrethe Wivel, områdechef fra Rudersdal Kommune takkede foreningerne for deres værdifulde høringssvar til den nyligt behandlede pårørendepolitik i Social- og Sundhedsudvalget.
Margrethe Wivel præsenterede udvalgets beslutning om at revidere politikken, så den bliver mere tydeligt retningsgivende og bedre understøtter det fremtidige samarbejde mellem kommunen og foreningerne.
Overordnede tanker for den nye pårørendepolitik
Målet med den nye pårørendepolitik er at styrke trivslen for både borgere og deres pårørende. Der lægges vægt på en konkretisering af politikken, hvor pejlemærker og tværfaglige strategier bliver tydeligere, og der udvikles lokale planer for udmøntningen på de enkelte enheder.
De nye sigtelinjer imødekommer flere af de ønsker, som foreningerne har fremsat, herunder behovet for bedre information til pårørende om rådgivning og støtte samt en styrket vejledning til relevante tilbud i civilsamfundet og foreningslivet.
Foreninger ønsker stadig at kommunen inkluderer alle pårørende i politikken – også børn og forældre.
Margrethe Wivel fortalte, at udvalget forventer at godkende den reviderede politik i oktober 2024, hvilket vil markere et vigtigt skridt fremad i samarbejdet.
Fokus på børn som pårørende
Efter en engageret debat om pårørendepolitikken blev fokus vendt mod et vigtigt emne: børn som pårørende.
Per Bøge fra Kræftens Bekæmpelse holdt et tankevækkende oplæg, der satte spot på de udfordringer, som børn står overfor, når de er pårørende til syge forældre eller søskende. Bøge fremhævede, at børns sorg er et voksent ansvar, og at det er vigtigt, at børn bliver set, hørt og forstået i deres sorg. Han præsenterede forskning, der viser, at børn, der mister en forælder, har en øget risiko for psykiske problemer, problemer med uddannelse, og sværere ved at håndtere stress og relationer senere i livet.
Bøge understregede også vigtigheden af at etablere sorggrupper i skolerne, hvor børn kan få støtte i deres hverdag af kendte voksne. Han opfordrede foreningerne til at samarbejde med kommunen om at sikre, at der er let tilgængelige tilbud til børn i sorg, og at ingen børn skal stå alene med deres følelser.
Næste skridt
Deltagerne gik hjem med nye idéer og fornyet energi til det fortsatte arbejde. Foreningerne ser frem til at bygge videre på det gode samarbejde og sikre, at både voksne og børn som pårørende får den nødvendige støtte.
Se slides fra Margrethe Wivel, Rudersdal Kommune her
Se slides fra Per Bøge, Kræftens Bekæmpelse her
- Oprettet den .
- Sidst opdateret den .
- Læst: 550