Skip to main content

Selvhjælpsgrupper

Selvhjælpsgrupper

  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Kortvarig stress er ikke et problem, men bliver den langvarig, er den skadelig og sætter sig i både krop og sind. Gruppen er for dig, der lever med stress og er klar til at dele erfaringer med andre.
  • Datoen for arrangementet: I gang

 

Andelen af voksne danskere med en høj stress-score
er steget fra 25% i 2017 og 29% i 2021. I 2021 gjaldt det for kvinder 34% og for mænd 25%.
Endelig er der også dokumentation for, at hvad enten man er i job eller ej, er livskvaliteten for mange voksne negativt påvirket af stress.

Måske kan du nikke genkendende til noget af det følgende:
Hjertebanken, hovedpine, svimmelhed, søvnproblemer, træthed, humørsvingninger, irritabilitet, rastløshed, angst, tristhed, svigtende koncentration og hukommelse. Det kan også være, at dine vaner har ændret sig, fx med hensyn til kost, alkohol, sukker, og tobak og måske oplever du overdreven eller nedsat fysisk aktivitet. Kortvarig stress er ikke et problem, men bliver den langvarig, er den skadelig og sætter sig i både krop og sind.

En række faktorer kan bidrage til, at man udvikler stress
De kan fx findes på arbejdspladsen og i de nære relationer.
Fælles for dem er, at de handler om ubalance mellem krav, ressourcer og oplevelsen af kontrol, fx:
- Uklare og/eller modsatrettede mål og krav
- Ubalance mellem opgaver, tid og ressourcer
- Usikker jobsituation
- Økonomisk usikkerhed
- Konflikter i arbejdet eller i de nære relationer
- Manglende værdsættelse og anerkendelse
- Magtesløshed
- Fysisk eller psykisk sygdom hos dig selv eller dine nærtståendee

Hvad er en selvhjælpsgruppe?
Gruppen bygger på gensidighed, ligeværd og medmenneskelighed og er ikke et terapiforløb. Vi skaber et frivilligt, fortroligt og trygt rum, hvor vi ud fra fælles principper taler om alt det, der ligger os på sinde. Samtalen er omdrejningspunktet, og igennem den deler vi erfaringer, spejler hinanden, lytter og lærer af hinanden. I samværet med andre i lignende situationer kan vi opleve en erfaringsbaseret forståelse, som ofte helt forskellig fra den, vi kan opnå med venner, kolleger og familie.
Det betyder, at vi kan opleve og huske hinanden på, at:
Vi er normale
Vi er ikke alene
Vi er værdifulde ;
Vi kan finde os til rette i vores liv

Se evt. mere om principperne her: www.frise.dk/selvhjaelpgrupper/2-generelt/263-et-faelles-fundament-for-selvhjaelp

Gruppelederne :
Gruppen ledes/faciliteres af Line Maria Sønderskov og Tilka Schneider.
Line bruger sin erfaring med at facilitere mange forskellige slags samtaler både for grupper og individuelt,
sin coachinguddannelse og sin vilje til at lytte og skabe plads til alle.
Tilka bruger sin baggrund som retoriker, ergoterapeut, coach og mange års erhvervs- og livserfaring som facilitator.

Hvem kan deltage?
Gruppen er for dig, der lever med stress og er klar til at dele erfaringer med andre. Vi bliver max. 8 deltagere.

Tid & sted
Gruppeforløbet er gratis og strækker sig over følgende 7 onsdage:
2024: 13/11, 27/11 (lokale 205), 11/12, 18/12,
2025: 8/1, 22/1 og 5/2
Det er klokken 16.30-18.30 i Frivilligcenter Rudersdal,
Øverødvej 246A, 2840 Holte. Lokale 202

Tilmelding
Du kan tilmelde dig på e-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller her
på hjemmesiden: www.frivilligcentret.dk hvor du også kan læse mere.

Stress, Angst

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1148
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Har du nedsat syn, og har du brug for at tale med andre i samme situation? Så er du velkommen i vores nye gratis selvhjælpsgruppe for svagtseende.
  • Datoen for arrangementet: Starter d. 25 november 2024

 

Har du nedsat syn, og har du brug for at tale med andre i samme situation? Så er du velkommen i vores nye gratis selvhjælpsgruppe for svagtseende.

Synstab betyder tab på mange niveauer.  Nedsat syn fører også følelsesmæssige og sociale vanskeligheder med sig. Man bliver mødt af udfordringer såsom at være afhængig af andres hjælp, ligesom nedsat syn får betydning for ens forhold til familie og nære, ens arbejdsliv og kollegaer.  

Hvordan foregår det? 
Gruppen vil bestå af 5-8 deltagere. Vi sætter os sammen og drikker en kop kaffe eller te. Deltagerne støtter hinanden ved at dele egne historier og lytte til hinanden. Hvert møde har et tema som: 
• Hvad kan jeg nu finde på i stedet for de aktiviteter, som jeg nu er udelukket fra?  
• Hvad er anderledes end før, og hvordan ændrer dette min selvopfattelse og identitet?   
• Hvilke tanker går jeg med om fremtiden?  
• Hvad stiller jeg op med min vrede, håbløshed og sorg, hvis sygdommen skrider fremad?  
• Et vilkår, man ikke selv har valgt, bør ikke føre til isolation  
I gruppen kan vi dele praktiske råd og fif til at klare hverdagen. Mulighederne for kompensation, især med IT og kunstig intelligens, udvikler sig hurtigt.   

Du møder:  
To frivillige facilitatorer som hjælper gruppedeltagerne igennem forløbet. De har begge fået træning i at holde selvhjælpsgrupper gennem kurser i Frivilligcentre i Danmark. 
Merete er cand.mag. i sprog og psykologi, har undervist i Dansk som Andetsprog og er nu pensionist.
Ole er ekstern lektor på CBS og har en lang karriere som rådgiver i erhvervslivet.
 
Hvem kan deltage? 
Gruppen henvender sig til personer med varigt nedsat syn.  

Hvor og hvornår:  
Kl 13.30-15.30 mødes gruppen på Holte Bibliotek, i det hvide mødelokale A, over 6 mandage med første gang d. 25. november. 

Du tilmelder dig HER
Det er gratis at deltage. Efter tilmelding vil du blive kontaktet af en af de frivillige facilitatorer for en kort indledende samtale, hvor I sammen vurderer, om gruppen er relevant for dig. 
 
Gruppen støttes af Rudersdalklubben for blinde og svagsynede 

Handicap, Trivsel

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1017
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Mangler du nogen at dele dine tanker om livet med eller har det svært med fællesskabet. Så er du velkommen i vores nye gruppe, hvor voksne er sammen mod ensomhed. Otte torsdage kl. 15 – 17 fra den 14. november til den 9. januar.
  • Datoen for arrangementet: I gang

Mangler du nogen at dele dine tanker om livet med?  Så er du velkommen i vores nye gratis gruppe, hvor voksne er sammen mod ensomhed. Otte torsdage kl. 15 – 17 fra den 14. november til 9. januar

Ensomhed er et voksende problem både nationalt, men også lokalt i Rudersdal. Alle kan opleve ensomhed og i Rudersdal er en af ti ensomme. Måske kan du også genkende følelsen at ensomhed, tomhed og tristhed, fordi du mangler nogen at dele hverdagen med. Måske mangler du sociale relationer. Måske oplever du at være ensom blandt mennesker, fordi der mangler intimitet og nærhed i din omgangskreds.

Der kan være situationer, hvor ensomheden trænger sig på i forbindelse med livets svære overgange. Det kan fx være ved skilsmisser, tab af en partner, egen eller en pårørendes sygdom, tab af job eller bolig og meget andet. Måske er ensomheden kommet snigende som følgesvend, selvom der ikke er en entydig forklaring. Det kan være svært at tale om, men med denne gruppe for du mulighed for at bryde tabuet om ensomhed, sammen med ligesindede.

Er du en af dem, der har det svært med fællesskabet. Eller oplever du, at ensomheden er blevet forstærket i samværet med andre. Så er du velkommen i gruppen. Vi vil starte gangene med gå ture, for at få bevægelse og fordi Naturen bedømmer ikke, den stiller ingen krav – den er der bare. Ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at naturen har en lindrende effekt på vores kroppe og sind både når det gælder kronisk syge, ensomme og mennesker der er ramt af stress, angst og depression. (https://www.dr.dk/nyheder/regionale/fyn/forskning-naturen-opleves-lindrende-syge-og-ensomme)

Hvem kan være med?

Voksne som ønsker at bryde ud af ensomheden, kan være med i gruppen.

Du skal have mod på at opholde dig i naturen, for vi slutter hvert møde med at gå en kort tur.   

I gruppen vil vi være 5 - 8 personer.

Hvad foregår der?

Vi samles til kaffe og the og god snak i en rar atmosfære, og slutter af med en kort gåtur.

Her har du mulighed for at dele nogle af de tanker, følelser og oplevelser du går med og blive hørt af mennesker, der selv har oplevet ensomhed. Erfaringen viser, at det er rart at bearbejde hverdagen sammen, høre andres perspektiver og få ny inspiration med hjem til hverdagen. Her er et sted, hvor der er plads til at tale om alt det, der er svært - og alt det vi ønsker os. Hvert møde har et tema f.eks.

  • Hverdagen med ensomhed 
  • At møde nye mennesker 
  • Højtider og ensomhed 
  • Hvad kan hjælpe på ensomhedsfølelsen  
  • At række ud til fællesskaber uden for selvhjælpsgruppen

Pernille har deltaget i samtalegruppen Voksne mod Ensomhed og hun anbefaler andre at gå med i et forløb:

"Selvom jeg har en reel følelse af ensomhed, ind i mellem, så kan jeg jo godt se at jeg er et andet sted end da jeg mødte på holdet.  Det lærte mig meget om “ mennesker” vi ikke ser og som trænger til kærlighed og hjælp💔"

Du møder
Susan Schou-Bille
trækker på mange års frivilligerfaring fra partelefonen, hvor hun hjælper par i krise videre. Her har hun også kørt børneskilsmissegrupper. Susan har mærket ensomhed på sin egen krop, da hun for 6 år siden blev syg med sclerose og måtte sige farvel til kolleger og en karriere som chefoptiker og et rigt social liv – og være mange timer med sig selv. I dag har hun fundet en ny vej til at se livets glæder. Hun har flyttet sig fra identitetskrise efter sygdom til at have et aktivt liv med foredrag om kronisk sygdom, parforhold, seksualitet og singleliv. Hun vil gerne støtte andre i deres rejse.

"Jeg har øje for mennesket og de resurser vi nogle gange glemmer, at vi har i os selv. Jeg ved at ensomhed kan opstå af rigtig mange årsager", siger hun.

Lone Gregersen har arbejdet som leder og underviser i en lang række år, og har efter række år som pensionist fået lysten til at gøre en forskel for andre. Lone har selv oplevet ensomhed da hun gik gennem en skilsmisse. ”Det har vækket den gamle trækhest i mig” fortæller Lone efter afslutning af den første gruppe mod ensomhed.

”Man kan ikke gå gennem livet uden at støde på ensomheden” 

Hvor og hvornår
Gruppen mødes 8 torsdage fra 15 – 17. Første gang 14. november

Gruppen mødes i lokale 215, i Frivilligcenter Rudersdal, Øverødvej 246 A, Holte.

Du tilmelder dig via NemTilmeld 

Det er gratis at deltage. Efter tilmelding vil du blive kontaktet af den frivillige gruppeleder for en kort indledende samtale, hvor I sammen vurdere om gruppen er relevant for dig.

Gruppen er en del af et landsdækkende projekt ”Selvhjælp mod Ensomhed” som Frivilligcentre og Selvhjælp Danmark står for og som 21 frivilligcentre deltager i. Projektet er finansieret af Den A.P. Møllerske Støttefond. Formålet er at udvikle selvhjælpsgrupper og bidrage til at styrke trivsel og mental sundhed og mindske ensomhed blandt deltagerne.

Citater

”Ensomhed er dels tanken, men også den der meget tunge følelse i kroppen og ondt i maven”

”Stilhed, tomhed. At klare sig selv. At det er hårdt. At det gør ondt. At det skal skjules. At have en maske på. Og at spille et spil”

”Det er en mangeltilstand. Jeg kan mærke, at jeg mangler at se nogle folk. Jeg mangler det der nærvær. Hos mig hænger det også sammen med, at jeg ikke har en partner. Jeg mangler omsorg og intimitet”

Citater fra ’Ensomhed midt i livet’, s 10, 11 udgivet af Mary Fonden og Ensomme Gamles Værn

Fællesskab , Ensomhed

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1537
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Vi bekæmper følelsen af at stå alene i det danske samfund i fællesskab. Oplever du at du som arabisk talende ofte står alene på jobbet, i skolen eller fritidslivet? Mangler du nogen at dele dine tanker med? Så er du velkommen i vores nye gratis gruppe, hvor arabisk talende er sammen om at udveksle tanker og erfaringer på en hyggelig og sjov måde.
  • Datoen for arrangementet: Starter når der er nok tilmeldte

Vi bekæmper følelsen af at stå alene i det danske samfund i fællesskab.

Oplever du at du som arabisk talende ofte står alene på jobbet, i skolen eller fritidslivet? Mangler du nogen at dele dine tanker med?  Så er du velkommen i vores nye gratis gruppe, hvor arabisk talende er sammen om at udveksle tanker og erfaringer på en hyggelig og sjov måde.

Syv torsdage kl. 17 - 19. Vi starter op når vi har nok tilmeldte

Ingen behøver at være alene i hverdagen. Når vi mødes med hinanden, så får vi ny inspiration til at finde nye veje.

Vi drikker stærk kaffe og vækker vores positive tanker.
Vi spiser Maamoul og andre søde sager og hygger os.
Vi snakker om alt det, vi har på hjerte.

Vi laver programmet i fællesskab, når vi mødes første gang.

Hvem kan være med?
Voksne kvinder som taler arabisk og som har lyst til at være med.

I gruppen vil vi være 6 - 10 personer.

Hvad foregår der?
Møderne er forskellige fra gang til gang og vi tilrettelægger indholdet sammen. Møderne kan f.eks. bestå af at vi:

  • trækker kort med dilemmaer som vi kan snakke om
  • udveksler erfaringer
  • får besøg af en gæst, som kan inspirere os
  • tegner vores problemer og løsninger

Der bliver også plads til at grine og hygge sig.

Du møder
Nada Naanaah
er formand for Dansk-Syrisk Kulturforening og har erfaringer med at lede grupper af mange forskellige slags. Nada er uddannet gruppeleder af selvhjælpsgrupper hos Frivilligcentre og Selvhjælp i Danmark og trækker desuden på erfaringer som MindSpring-træner fra Dansk Flygtningehjælp og træner i ’Fortæl for Livet’.

"Jeg ved, at rigtigt mange arabisktalende kvinder bærer svære tanker alene. Jeg vil gerne give dem mulighed for at åbne op for de tanker og følelser i fællesskab på deres eget sprog. Mange oplever ensomhed i det danske lokalsamfund. Vi oplever desværre tit, at vores børn og unge står alene på legepladsen og i skolen. Voksne falder ikke helt til på jobbet, og mange er særligt ensomme i forbindelse med sygdom, fordi de ikke rigtigt bliver mødt i det danske sundhedssystem.’ Siger hun.

Rania Al Ali  er næstformand i Dansk Syrisk Kulturforening, hvor hun også er aktiv i lørdagsskolen. Rania er uddannet folkeskolelærer og mindspringtræner fra Dansk Flygtningehjælp og trænet i at lede leg- og læringsgrupper.

’Vi er mange der bærer på svære oplevelser. Når vi kan snakke om dem sammen, så er det ikke ligeså tungt at bære, og vi kan hjælpe hinanden videre’, siger hun.

Hvor og hvornår
Gruppen mødes 7 torsdage kl. 17- 19.

Gruppen mødes i Kulturcenter Mariehøj i Dansk Syrisk Kulturforenings Lokale. Lokale 206.

Du tilmelder dig via NemTilmeld

Det er gratis at deltage. På første møde snakker vi sammen om formen og indholdet og hvilke temaer, der er vigtige.

Dansk-Syrisk Kulturforening og Frivilligcenter Rudersdal udbyder gruppen i fællesskab. Gruppen er en del af et landsdækkende projekt ”Selvhjælp mod Ensomhed” som Frivilligcentre og Selvhjælp Danmark står for og som 21 frivilligcentre deltager i. Projektet er finansieret af Den A.P. Møllerske Støttefond. Formålet er at udvikle selvhjælpsgrupper og bidrage til at styrke trivsel og mental sundhed og mindske ensomhed blandt deltagerne.

 

Støtte , Netværk

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1327
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Er din hverdag udfordret af, at en af dine forældre er ramt af demens? Er du i tvivl om, hvordan du tackler dine forældres liv med demens? Og dit eget? Så er du velkommen i denne gruppe, hvor du møder ligesindede og kan dele de mange svære oplevelser og tanker med mennesker, der forstår situationen.
  • Datoen for arrangementet: Ny Gruppe starter d. 16. Januar 2025

Er din hverdag udfordret af, at en af dine forældre er ramt af demens? Er du i tvivl om, hvordan du tackler dine forældres liv med demens? Og dit eget? Så er du velkommen i denne gruppe, hvor du møder ligesindede og kan dele de mange svære oplevelser og tanker med mennesker, der forstår situationen.

Mange børn af demensramte oplever, at der er brug for at træde mere til og give en hjælpende hånd med betaling af regninger, holde en fødselsdag eller hjælpe med indkøb. Når demens sniger sig ind i din familie, så vil du kunne nikke genkendende til at relationen ændrer sig. Pludselig er de ramt på deres funktionsevne, så hverdagen bliver svær at klare. Måske har dine forældre ikke længere styr på hverken deres arbejds- eller privatliv.

Efterhånden som sygdommen skrider frem, vil behovet for hjælp blive større – især, hvis den demensramte bor alene. Evnen til fx at lave mad eller bare at huske at spise, kan lige så stille forsvinde. Voksne børn får flere opgaver at se til, og på et tidspunkt bliver behovet for hjælp så stort, at det bliver svært at få hverdagen til at hænge sammen. Rollerne er byttet rundt, og nu er det børnene, der må tage sig af deres forældre.

Det er en stor opgave at finde ud af, hvordan du hjælper bedst og samtidig bevarer en balance i eget liv. Dertil kommer den mentale belastning og sorgen over at se sin pårørende forsvinde stille og roligt. De er her, men alligevel er de væk. Hvordan skal vi forholde os til det? Og hvad stiller vi op med alle følelserne, der følger med: uro, bekymringer, afmagtsfølelse, vrede, frustrationer, stress, sorg etc.

400.000 personer i Danmark lever med en demenspatient i familien, og der konstateres ca. 8.000 nye tilfælde af demenssygdom i Danmark hvert år, så rigtig mange af os vil få sygdommen tæt ind på livet (Alzheimer.dk).

Hvad er en samtalegruppe?

Samtalegruppen består af 5 - 8 deltagere. Alle deltagere kan komme med ønsker til samtaleemne. Tema kan fx være: dårlig samvittighed, balancen mellem ønsket om at hjælpe og tid til sig selv og egen nærmeste familie, magt og afmagt, hvordan passer vi på os selv, kvalitet i vores pårørendes eget liv, etc.

Samtalen med andre pårørende i lignende situationer er udgangspunktet for gruppen. Her har vi fælles erfaringer og du kan opleve en forståelse, som kan være meget forskellig fra den, du kan opnå i familie og vennekreds. Samtalegruppen er et trygt og fortroligt rum, hvor vi deler erfaringer, lytter til og lærer af hinanden. Der er ikke tale om et terapiforløb.

Vi opretter en facebookgruppe til de deltagere, der er interesserede, så vi kan nå hinanden mellem møderne.

Hvem kan deltage?

Samtalegruppen er for voksne med en forælder med demens. Der er plads til voksne børn med forældre der har forskellige former for demens på forskellige stadier af sygdommen.

Hvem styrer gruppen?

Samtalegruppen faciliteres af Henrik og Carina, som begge er frivillige i Frivilligcenter Rudersdal. De er begge pårørende og har egen erfaring med, hvor svært det kan være og så er de trænet i at facilitere selvhjælpsgrupper af Frivilligcentre i Danmark.

Hvornår?

Samtalegruppen mødes en gang om måneden fra kl. 19 - 21 i Frivilligcenter Rudersdal i Kulturcenter Mariehøj Lokale 202, Øverødvej 246A, 2840 Holte.

Datoer er den 16. januar, 13. Februar, 13. Marts, 10. April, 8. maj, 19, juni, 14. agust, 11. september, 9, oktober, 6. november og 4. december i 2025. 

Information og tilmelding:

Du er velkommen til at tilmelde dig på NemTilmeld

Du vil blive kontaktet til en forsamtale af en af de frivillige gruppeledere.

 

Støtte , Demens, Medmenneske

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1930