Skip to main content

Nyheder

Nyheder

Sommerlukket

Frivilligcentret holder sommerlukket.

Rigtig god ferie og på gensyn den 8. august.

Foreningerne kan benytte lokalet med egen nøglebrik.

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 557

Lokale fællesskaber mødes 

Vil din forening, netværk eller lign. være vært for en fællesspisning i frivilligugen? Frivilligcentret og Rudersdal Kommune samarbejder om at fejre frivilligheden med fællesspisning og fællesskab, den sidste uge i september. Du kan få penge til at stå for en fællesspisning, der samler borgere, foreninger, virksomheder og kommune.

Hvert år fejrer hele Danmark frivilligheden i dagene omkring Frivillig Fredag den 30. september. I år vil Rudersdal Kommune og Frivilligcentret invitere lokale fællesskaber til at spise sammen og lære hinanden at kende ved 3-5 langborde. Temaet for Frivillig Fredag på landsplan er Fælles Fremtid Lokalt.

Formålet med frivilligugen er at hylde frivilligheden og sætte fokus på de vigtige lokale fællesskaber, som hver dag gør en kæmpe forskel – både hver for sig og gennem samarbejde og partnerskaber på tværs. Målet er at invitere flere med i fællesskaberne. Der skal bygges nye broer mellem deltagerne og etableres nye forbindelser og partnerskaber.

Værter søges
Vi vil gerne invitere foreninger og lokale parter til at stå for en fællesspisning – gerne i samspil med andre ved 3-5 lokale arrangementer. Som vært for en fællesspisning får du mulighed for at samle en række forskellige aktører til dialog og netværke. Værterne kan modtage:

  • Max 8.000 kroner til mad og drikkevarer
  • Hjælp til at finde lokaler fx i Kulturcenter Mariehøj, Mantzius, Idrætsanlæg mv., hvis I ikke selv har en fysisk ramme
  • Hjælp til at skaffe borde og stole
  • Hjælp til at finde samarbejdspartnere og gæster
  • Hjælp til at udarbejde invitationer og udsende via Frivilligcentrets og Rudersdal kommunes platforme

Værterne står selv for fællesspisning og programmet. Arrangementet kan fx byde på, samtalemenuer, festtaler, speed-dating for gæster, dans, spil, fællessang og anden underholdning.

Arrangementerne skal være åbne for alle interesserede – både borgere, frivillige, foreninger, virksomheder og kommunalt ansatte. Der vil blive taget billeder ved de forskellige arrangementer af en fotograf.

Tid og sted
Arrangementet skal holdes i Frivilligugen fra d. 23. – 29. september op til Frivillig Fredag og Frivilligfesten. Frivilligugen bliver afrapporteret som et diasshow, der vises til Frivilligfesten og på Rudersdal kommunes og Frivilligcentrets platforme.

Tilmeld dig som vært
Hvis du gene vil være vært for en fællesspisning, kan du tilmelde dig på NemTilmeld senest den 14. august. Ved tilmelding skal du beskrive din ide, der skal indeholde:

  • Tidsramme og ønsket dato for arrangement
  • Antal deltagere, der forventes at møde op
  • Ønsket lokation
  • Hvad har du brug for hjælp til

Mange hilsner
Frivilligcenter Rudersdal  og Rudersdal kommune

FC logo Logo Rudersdal Kommune

 

  

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 596

Kulturvenner Frivilligcenter Rudersdal

Den nye kulturven-ordning er kommet godt i gang med dejligt arrangement på Gl.Holtegaard.

Frivilligcentret samarbejder med Rudersdal Kommune om kulturvenner, som kan følges til kultur.

Ordningen blev lanceret en eftermiddag i juni hvor vi fik smagsprøver på nogle af alle de oplevelser som venter kulturvennerne.

Gammel Holtegaard bød på udstilling og workshop om farver inspireret af Malene Landgreens”Goodness Gracius”.

Vi var sammen om den gode historie, som Rudersdal Bibliotekerne inviterer til en mandag om måneden. Og Tom Kristensens digt om græs fik nyt liv med dialogen i salen.

Mariehøjkoret

Mariehøjkoret sang dejlige sange og troubaduren MC Hansen kom forbi med sin guitar.

Tak for en god eftermiddag. Kulturligvis er et rigtigt fint projekt, der skal få flere ud i kulturlivet - og du kan være med. kulturvenner følges to-og-to til lokale kunst- og kulturaktiviteter. Rudersdal Kommune søger både borgere, som ønsker følgeskab, og frivillige, der tilbyder følgeskab.

Kulturvennerne vil få gratis entre til en række arrangementer på Gl. Holtegaard, Rudersdal Bibliotekerne og Kulturcenter Mantzius.

Tilmeld dig som kulturven her: https://www.rudersdal.dk/infosider/kulturligvis-kulturvenner

 

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 545

March mod ensomhed i Rudersdal

Frivillige og foreninger er inviteret til at bakke op om kampen mod ensomhed og deltage i March mod Ensomhed i Rudersdal den 15. og 16. august.

Vil du være med til at vise vej til fællesskabet og støtte kampen mod ensomhed? Så er der mulighed for at deltage i den årlige March mod Ensomhed i Rudersdal.

Frivilligcentret samarbejder med Rudersdal Kommune om at støtte March mod Ensomhed, som Patrick Cakirli står bag. Igennem de seneste år har Patrick vandret Danmark tynd i kampen mod ensomhed – og han vandrer kun sammen med andre. For at komme frem har han altså brug for hjælp, for hvis han ikke har følgeskab, skal han stå stille. Derfor inviterer Frivilligcentret og kulturområdet i Rudersdal frivillige, foreninger og alle andre til at gå med i fællesskabet!

Gå med den 15. august

Du kan gå med mandag den 15. august, når Patrick rammer Rudersdal. Der er mulighed for at støde til på ruten, der hvor det passer dig eller tage godt imod Patrick, når borgmester Ann Sofie Orth byder ham ankommer til Rudersdal Rådhus ca. kl. 16.30.

Fællesspisning

Du kan være med til fællesspisning mandag den 15. august kl. 18 - 20 på Kulturcenter Mariehøj. Aftenens program vil bestå af indslag fra Patrick og Preben Etwil, formand for Frivilligcenter Rudersdal, om veje ind i fællesskabet og ud af ensomheden samt fællessang. Det er gratis at deltage, men der er begrænset antal billetter.

Gå med den 16. august

Du kan gå med tirsdag den 16. august kl. 8.00, når Patrick forsætter sin rute fra Rudersdal Rådhus mod København. Der er morgenmad ved Rådhuset kl. 7.30.

Alle er velkomne til at gå med så lang tid, som man har lyst og mulighed for. Eksempelvis går ruten omkring Lyngby Kirke, som er en strækning på ca. 5 km fra Rådhuset.

Tilmeld og mere information

Hvis din forening vil garantere følgeskab på en strækning, kan du skrive til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. og aftale nærmere.

Privatpersoner er også meget velkomne til at gå med og du behøver ikke at give besked på forhånd.

Du kan få billet til fællesspisning ved at tilmelde dig her. Der er plads til max. 75 gæster. Tilmeld dig middag på NemTilmeld

BOX: Det praktiske

Gå med mandag den 15. august, hvor man kan hægte sig på ved estimerede stop.

· 8 km, 1 t. 45 min., estimeret starttid: kl. 13.30 - 14.00. Start: Dronningedam, kryds ml. Usserød Kongevej og Rungstedvej.

· 5 km, 1 time, estimeret starttid: kl. 14.30 - 15.00 Start: Høsterkøb Kirke

· 3 km, 35 min. estimeret starttid: kl. 15.00 - 15.30. Start: P-plads ved Løjesø på Hørsholm Kongevej

· 1,5 km, 20 min., estimeret starttid: kl. 15.20 - 16.00. Start: Rudegaard Stadion

Patrick ankommer på Rådhuset i Holte kl. 16.30, hvor han bydes velkommen af borgmesteren.

Fællesspisning mandag den 15. august på Kulturcenter Mariehøj

Om aftenen er der fællesspisning på Kulturcenter Mariehøj. Programmet ser sådan ud:

Kl. ca. 18.00: Fællesspisning

Kl. ca. 18.45: Patrick holder tale og mulighed for spørgsmål

Kl. ca. 19.30: Preben Etwil, formand for Frivilligcentret, holder tale

Kl. ca. 19.45: Fællessang med Mariehøjkoret

Kl. ca. 20.00: Tak for i aften

 

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 651

Klimabevægelsen Nordsjælland var blandt foreningerne, der lagde kræfter i at forberede omstillingsdagen den 7. juni. Her er Iver Nordentofts vidnesbyrd fra dagen

Iver Nordentoft

Jeg er 64 år og bor i Birkerød. Jeg har været først skolelærer kort, så IT-mand i 25 år og til sidst 11 år i en vuggestue. For et år siden gik jeg på efterløn.

Jeg har gennem mit liv tænkt på miljøet, forurening osv. Og jeg har, som de fleste, godt været klar over at det med klimaet var et problem, men jeg havde bare læst om det og snakket om det.

Hvornår gik det op for dig, hvor alvorligt det er, det her med klimakrisen?

Det var i sommeren 2018. Sommeren var jo helt usædvanlig varm. Den varmeste nogensinde i Europa. Der var generel vandmangel i store områder af Europa. Mange dyr og sågar ældre mennesker døde i varmen. Marker og naturområder lå helt afsvedet hen. Sverige fik de værste skovbrande i 200 år. Både alpernes og Grønlands is skrumpede mere end sædvanligt.

Og for mig var det helt tosset, for jeg holdt en uges ferie på Mallorca, mens det faktisk var endnu varmere i Danmark.

Hvad tænkte du så?

Jeg tænkte: skal jeg virkelig fortsætte med at leve, som jeg altid har gjort? Tror jeg, at de problemer, vi ikke løser i dag, nok løser sig selv i morgen? Nej, jeg tænkte: vi har bare ikke tid nok!

I dag siger eksperterne fra FNs klimapanel at vi står i en nødsituation, at vi har 3 år tilbage til at vende udledningerne. At vores udledninger stadig går opad. Og hvis vi fortsætter som nu, får vi en temperaturstigning på 3 grader og så kommer vi til at passere flere farlige tipping points:

graf nr. 8

Hvis vi når op på de høje grader vil de milliarder af mennesker, der bor i de tropiske bælter ikke kunne leve med daglige temperaturer på halvtreds graders varme. Og så kommer de herop.

graf nr. 10

Men Iver, vi bor jo i Danmark, et foregangsland. Der sker jo så meget for klimaet. Vi har både klimalov, 70 %-mål og havvindmølleparker.

Men det er bare ikke nok. Vindmølleparkerne er først klar i 2050. Der er planetære grænser, jorden er et lukket kredsløb og omstillingen går for langsomt. Vi har også et ekstra stort ansvar, fordi danskerne tilhører dem, der forbruger allermest. Vi havde allerede opbrugt vores del af jordens ressourcer den 28. marts i år. Det kaldes overshoot day.

graf nr. 14

Og krigen i Ukraine har givet øget pres på energikrise og fødevarekrise. Så kan det nu være rigtigt, at vi stadigvæk skal give 80 % af de afgrøder, vi dyrker i Danmark til dyrene? Og skal vi fortsætte med at udbygge motorvejsnettet? Eller skulle vi hellere udbygge fjernvarmenettet?

Nå, tilbage til sommeren 2018: Hvad gjorde du så med din nye erkendelse?

Da der ikke var nogen, der ville frelse verden for mig - og verden trænger til frelse - måtte jeg selv i gang.

Så jeg startede med mig selv:

Vi besluttede at holde op med at flyve, at spise mindre kød - og i dag er vi blevet vegetarer. Vi køber færre nye ting, går mere i genbrugsbutikker og køber lokalt.

Jeg cykler mere og bruger offentlig transport, kører mindre i bil. Vi har da stadig en dieselbil, som “skal køres ud”. Men når den er færdig, tænker jeg at kigge på delebil.

Har det så været svært?

Altså, vi ville også udforske det gode liv - med lavt klimaaftryk. Så vi har været på mange skønne ferier i Danmark og har fundet meget glæde ved at være i naturen, cykle, ro i kajak og kano og vandre.

Vi har også været på højskole. Og det har faktisk været nemmere for os på sådan nogle ferier at få kontakt til andre mennesker, end på f.eks. thailandsturene, som nogen gange bare føltes som turisthelvede, hvor det handler om deres levevej og at hive penge ud af mig.

Til sommer tager vi på biltur til Nordtyskland med vores venner, der lige har købt en mindre elbil.

Og vi har søgt at finde værdier i fællesskaberne frem for i det materielle forbrug. I stedet for at deltage i konkurrencen om at eje de fedeste og mest hippe ting, prøver jeg at gribe udfordringen, om man kan nøjes med at købe brugte ting. Det er lidt sjovt.

Hvordan har det været at omlægge til plantebaseret kost?

Overgangen til vegetarisk kost har været gradvis. I starten skar vi blot ned på kødet. Senere besluttede vi, at vi ikke selv ville købe kød, men til gengæld sagde vi ikke nej, når vi var ude og blev budt.

Jeg har nydt at lære om spændende madlavning - uden kød. Vi lærte om linser, bønner, tofu, quinoa, tahin og falafler og fandt gradvist flere og flere gode vegetarretter. Jeg har altid en pose frosne hjemmekogte kikærter i fryseren, så man lige kan bikse en ret sammen med noget tomatsovs.

Hvordan kom du så ind i Klimabevægelsen?

Jo, jeg fik det også sådan, at alt det her, det jo bare var lille mig. Jeg ville godt gøre en større forskel - sammen med andre.

Så i november 2020 meldte jeg mig ind i Klimabevægelsen i Rudersdal, fordi jeg mente at det var her, jeg bedst kunne bidrage til at mindske Danmarks udledninger. Kommunerne har nemlig et gigantisk klimaaftryk.

Hvad har I lavet?

De aktive i Klimabevægelsen i Rudersdal blev efterhånden til en stor gruppe og vi har gjort mange ting. Et af vores første fokusområder var arbejdet op til kommunalvalget i november 2021.

Vi har deltaget i og selv afholdt vælgermøder og en klimamarch. Senere holdt vi kaffemøder med partierne og møder med forvaltningen. Og vi har skrevet mange debatindlæg i lokalaviserne. Vi har besøgt Norfors og Holte Fjernvarme for at få styr på varmeforsyningen.

Den kommende klimaplan ser ud til at blive et stort skridt frem og det har vi i Klimabevægelsen i Rudersdal en rigtig god del i. Vi har også kommenteret det første udkast. Og lagt mange forslag på Sammen om Rudersdal-platformen.

Klimabevægelsen mener, at indførelse af en intern CO2-pris i kommunens økonomi er et meget vigtigt skridt, der både påvirker leverandører og kommunens indkøb i en grønnere retning og vi lavede derfor et forslag til hvordan det kan indføres i Rudersdal. Det er nu i proces i kommunen.

Og nu står du her?

Ja, jeg følte at vi igen måtte videre. For vi har også indset, at den største del af CO2-udslippet kommer fra vores forbrug. Mange i Rudersdal er rige, som udleder meget. Derfor batter det også meget, når vi tænker i vores klimaaftryk.

graf nr. 12    graf nr. 15

Arbejdet med kommunens udledninger har handlet om den lille blå cirkel på denne figur, udledninger indenfor kommunens grænser. Så nu går vi igang med den store orange cirkel, de forbrugsbaserede udledninger.

De skabes når vi køber tøj, biler, ting, flyveture, mad, serviceydelser m.m., som produceres udenfor kommunens grænser - i Danmark og i udlandet.

Nogen har et overforbrug og kan lide at lyst-shoppe. Nogle køber ligegyldige ting, når de er i dårligt humør, er shopaholics. Kunne man starte der?

Som rudersdalborgere er vores generelle forbrug anledning til en CO2-udledning, der er næsten 4 gange så stor, som den udledning kommunen er ansvarlig for og som er med i klimaplanen (den blå cirkel).

Og her skal vi have dig med. Hvad tænker du om hvad der sker med klimaet i fremtiden? Har du lyst til at være med til at undgå de værste scenarier? Hvordan vil du gøre det? I din forening? I privatlivet?

Så hvad kan man gøre mere konkret, hvis man vil hjælpe Klimabevægelsen?

Du kan hjælpe os i Klimabevægelsen i Rudersdal med arbejdet og de spændende ting, vi laver. Vi har et godt fællesskab i vores klimagruppe - og vi vil gerne være flere. Vi er et omstillingsfællesskab. Vi kan bruge dig uanset din branche og dine interesser, for vi ønsker at arbejde på alle fronter - og vi vil have fokus på,

hvor det batter mest. Og du behøver ikke nødvendigvis at gå til politiske møder eller skrive debatindlæg, vi laver også praktiske ting og har konkrete opgaver.

Klimabevægelsen i Rudersdal er ved at sætte et initiativ i gang omkring madspild, som vi håber kan interessere rudersdalborgerne. Og vi har flere ideer til aktiviteter omkring forbrug, der kan skabe fokus på klimaaftrykket her i kommunen.

Og så skal vi huske, at det ikke er os borgere alene, der skal gøre noget. Der skal laves EU- og statslige tiltag, de store virksomheder skal gøre noget, kommunen er i gang. Du og jeg kan hjælpe Klimabevægelsen med at presse på for at det sker.

Klimabevægelsen

Og hvad med alle Frivilligcentrets foreninger?

Vi vil også gerne hjælpe til at din forening tager klimaet ind i jeres arbejde. Vi kommer gerne rundt til alle foreningerne og hjælper jer i gang og tager dialogen med jer. I kan få et indlæg fra os, lidt lige som det jeg siger nu, men måske tilpasset jeres forening.

Det gode er, at bare vi gør små ting betyder det noget. Start med det, du kan overskue, gør det sammen med andre og tag så næste skridt.

85% af Danmarks befolkning er bekymrede for klimaet. Men hvis du er afmægtig overfor klimakrisen, så prøv at gøre det begribeligt, håndterbart og meningsfuldt - sammen med andre.

Vores “slides” bliver hængende på tørresnoren. Kom og kig nærmere på dem og lad os høre om dine tanker.

Du kan også komme og prøve en footprint calculator i vores bod.

Tak for jeres opmærksomhed, god klimakamp :-)

Klima

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 2292