Skip to main content

Nyhed -Omstillingsnetværk

Nyhed -Omstillingsnetværk

Kæmpestort tillykke til Dansk-syrisk Kulturforening med åbningen af Café BIC – Det Grønne Fællesskab i Birkerød Idrætscenter!

Bag caféen står Nada Naanaah og en gruppe dedikerede frivillige fra Dansk-Syrisk Kulturforening, som i mange år har bidraget med madglæde og fællesskab ved lokale arrangementer i Rudersdal. Nu bliver drømmen om en egen café til virkelighed – og det er både inspirerende og smukt.

En drøm  
Nada har i mange år talt om ønsket om at åbne en café, hvor mad og mennesker mødes – og hvor den syriske madkultur går hånd i hånd med grønne, bæredygtige værdier.

Café BIC byder på lækre, vegetariske retter med smag og sjæl – og et menukort, der både er sundt, varieret og til at betale. Caféen har fokus på madspild og ønsker at leve op til flere af FN’s Verdensmål i praksis.

Her er plads til alle. Her er samvær, nærvær og fællesskab i centrum – og caféen bliver et sted, hvor generationer kan mødes, spise sammen og opleve både syrisk og dansk gæstfrihed.

Frivillig kraft i fuldt flor  
Frivilligcenter Rudersdal kender Nada og foreningen som stærke bærere af fællesskab. De står bag mad og smil til både Frivilligcentrets omstillingsdag Godt og Grønt i Hjem og Have på Holte Bibliotek, til Eid-fester, Birkerød Kulturnat, folkemødedage og meget mere. Hver gang med hjertet først – og smagen helt i top.

De er helt særligt, at Nada nu tager orlov fra sit job for at kunne føre denne drøm ud i livet med frivilligt engagement. Café BIC er et godt eksempel på, hvordan ildsjæle og fællesskaber kan skabe noget, der rækker ud over det enkelte måltid. Det er startskuddet til noget, der på sigt kan blive en bæredygtig social virksomhed.

Vi ønsker jer alt det bedste!

Vi glæder os til mange gode besøg i Café BIC – og til endnu flere smagsoplevelser og stjernestunder i jeres selskab. Tak fordi I er med til at gøre Rudersdal lidt grønnere, lidt varmere og meget mere fællesskabsorienteret

Find Café BIC – Det Grønne Fællesskab på facebook her

CafeBICÅbnet Nyhed2

CafeBICÅbnet Nyhed3

CafeBICÅbnet Nyhed4

CafeBICÅbnet Nyhed5

CafeBICÅbnet Nyhed6

CafeBICÅbnet Nyhed7

Integration, Verdensmål

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 302
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Mere end 90 lagde vejen forbi en velbesøgt omstillingsdag i Holte Midtpunkt

Mere end 90 lagde vejen forbi en velbesøgt omstillingsdag i Holte Midtpunkt, hvor vi satte fokus på grøn inspiration, fællesskab og bæredygtige løsninger

Der var masser af god stemning og grønt humør  til omstillingsdagen “Godt og grønt i hjem og have” på Holte Bibliotek og Holte Center. Mere end 90 deltagere deltog i den bæredygtige aften, hvor vi satte fokus på, hvordan vi alle kan bidrage til den grønne omstilling – både i hjemmet og i haven.

Grøn velkomst og masser af aktiviteter

Aftenen startede med fællessang med sangere fra Holte Kammerkor. Derefter kunne deltagerne gå på opdagelse i de mange stande og workshops, fordelt på flere etager:

🔹 Krea og klima for børn med påskepynt, affaldssortering og kreative aktiviteter i samarbejde med blandt andet Dansk-Syrisk Kulturforening og Nærum Gymnasium og Norfors, der kom med bøger og  legetøj fra Genbrugspladsen og sanseøvelser i at teste affaldssortering.
🔹 Bytte- og genbrugsstationer med Kræftens Bekæmpelses tøjbytte-stand, byttebix med Nærum Vænge  – og gode snakke om genbrug, affald og ressourceforbrug med Stop Tø’jspild.
🔹 Inspiration til grøn have – fx om vilde haver, biodiversitet og frø og plantebytte og viden om hvordan man passer på bierne.
🔹 Klimavenlige bolig– hvor man kunne tale med Rudersdal Kommunes byplanafdeling og høre om nye bygningsreglement og få inspiration til solceller og varmepumper af HeatSave og en snak om fjernvarme med Norfors og Klimabevægelsen.
🔹 Bibliotekets klimahjørne bød på grønne bøger og samtalekort, der satte gang i refleksionerne.

GodtGrønt Bæredygtig 11 Holte Kammerkor

Talks, viden og CO2
Aftenens fire foredrag i Skovsalen gav masser af ny viden:

  • Grønne Nabofællesskaber – med inspiration til, hvordan lokale fællesskaber kan drive grønne initiativer.
  • Kræftens Bekæmpelse fortalte, hvordan de arbejder med bæredygtighed i praksis.
  • Fælleshave og verdensmål ved Havarthigaarden viste, hvordan man skaber grønne fællesskaber med mening.
  • Norfors rundede af med fremtidens fjernvarmeløsninger.

Sideløbende kunne man få sit klimaaftryk målt med Rudersdal Kommunes CO2-beregner og få konkrete råd med hjem.

GodtGrønt Bæredygtighed 4 Tøjbytte med Kræftens Bekæmpelse

Grøn fællesspisning
Aftenen blev rundet af med en lækker fællesmiddag fra Café BIC – Det Grønne Fællesskab, som er en ny café drevet af Dansk-Syrisk Kulturforening. Her spiste vi sammen og delte grønne tips.

Tak for en fantastisk aften!
Tak til alle de frivillige, foreninger og samarbejdspartnere, som var med til at gøre aftenen mulig – og til deltagerne, som mødte op med nysgerrighed og grønne hjerter 💚

Arrangementet blev til i samarbejde med Holte Bibliotek og Holte Center – og med støtte fra Nordeafonden og Rudersdal Kommunes Verdensmålspulje.

GodtGrønt MadenGodtGrønt Bæredygtighed 1 Norfors

Klima, Familie, Verdensmål, Bæredygtighed

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 432
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Alle er velkomne, når foreninger og frivilliggrupper mødes for at få ny inspiration til at handle grønt og klimavenligt den 7. januar fra 16 – 18 i Frivilligcenter Rudersdal

Alle er velkomne, når foreninger og frivilliggrupper mødes for at få ny inspiration til at handle grønt og klimavenligt den 7. januar fra 16 – 18 i Frivilligcenter Rudersdal

Frivilligcentret håber at se mange foreninger og grupper til møde i omstillingsnetværket. Vi skal høre om alle de initiativer, I selv har gang i. Vi får også besøg af projektleder i Klimasekretariatet Stinne Maria og Marie Aarup, som præsenterer strategiske indsatsområder, målgrupper og handlingskataloget for 2025. Anders Westenholz fra Rudersdals Klimaråd præsenterer arbejdsgruppernes fokus og deres anbefalinger til politikerne. Vi evaluerer den første omstillingsdag og kommer med ideer til de kommende dage. Sidst med ikke mindst skal have en runde og høre om, hvad der rør sig i netværket.

Husk at forberede dig på at præsentere din gruppes arbejde med at stille om i dagens deltagerrunde.

Tilmeld dig mødet her
Tilmeld dig omstillingsnetværket og få nyheder og invitationer her

16.00 - Velkommen og præsentationsrunde

16.15 - Klimasekretariatet
Stinne Maria Thomsen og Marie Aarup præsenterer kommunens strategiske indsatsområder og handlingsplan for 2025

16.45: Anders Westenholz fra Rudersdal Klimaråd
Præsenterer arbejdsgruppernes arbejde, deres vigtigste samtaleemner og de anbefalinger, de har givet til politikerne.

17.00 - Omstillingsdage 2025: evaluering og idéudvikling
Vi evaluerer den første omstillingsdag og planlægger de næste to.

Læs eller genlæs artikel om den første omstillingsdag her

2. Omstillingsdag ultimo marts: Omstillingsdag målrettet grundejerforeninger og boligforeninger. Hvad skal der ske? Hvem vil vi høre? Hvad med middag? Hvor?

3. Omstillingsdag i juni: Omstillingsdag med opvarmning til kommunalvalg. Hvilke aktiviteter skal vi have i spil? Kan vi være på Havarthigaarden og indvi det nye udekøkken?

17.30 – Netværksrunde: Hvad er der sket siden sidst?
Alle fortæller om udviklingen i det grønne omstillingsarbejde.

18.00 - Tak for i aften!

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 705
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Det blev en god omstillingsdag, som gav ny viden og ny inspiration til en grønnere hverdag. Dagen bød på oplæg, praktiske workshops og en fællesmiddag og blev en fest for bæredygtighed i praksis.

Mere end 80 grønne ildsjæle var samlet på Nærum Gymnasium den 3. december til en inspirerende dag med fokus på grøn livsstil. Dagen bød på oplæg, praktiske workshops og en fællesmiddag og blev en fest for bæredygtighed i praksis.

Af Clara Spangsege, Frivilligcentret

Det blev en god omstillingsdag, som gav ny viden og ny inspiration til en grønnere hverdag. Deltagere fra alle generationer var godt tilfredse med dagen, som Nærum Gymnaisums Klimaudvalg og Frivilligcenter Rudersdal stod bag sammen med foreninger og grupper i omstillingsnetværket. Mange gik hjem med nyt brugt tøj, genbrugsguld, saltsyltede grøntsager og gode tips til et bæredygtig liv. Gæsterne delte dagens bedste tips ved udgangen af dagen.

  • Jeg har lært at sylte grøntsagsrester af Amal og Nada
  • Viden om hvilke blomsterfrø der tiltrækker sommerfugle
  • Bruge gulerodstoppe til pesto
  • Det mest bæredygtige produkt er det man allerede har
  • Og mange flere

Prepping Evalueringen Arkiv Nyhed

Gæsterne var glade for dagen, som gav ny viden og inspiration til en grønnere hverdag ifølge evalueringen med Mentimeter

Klimahåb og handling
Dagen blev indledt med en fælles velkomsttale af Aio, forperson for Klimaudvalget på Nærum Gymnasium og Lisbeth, leder af Frivilligcenter Rudersdal, der satte en inspirerende tone for dagen. De talte begge om fællesskab, håb og handling i den grønne omstilling. Aio anerkendte at grøn omstilling kan føles som en stor og kompleks opgave, men at små skridt kan gøre en stor forskel:
 
Prepping Aio Lisbeth Artikel Nyhed
Aio og Lisbeth
 
Prepping Aio 2 Artikel Nyhed

”Som elever kan det være temmelig svært at skulle overbevise andre elever om at ændre deres hverdag, når ord som klimaforandringer eller global opvarmning stadig virker fjernt og komplekst for mange. Men klimakampen er en fælles kamp, og en aftale om, at vi alle gør, hvad vi kan, for at skabe en fremtid, hvor alle kan være til.”

Vicerektor Jacob Schiødt fra Nærum Gymnasium udtrykte sin stolthed over sine elevers engagement i den grønne omstilling gennem deres arbejde i Klimaudvalget.

Workshops og talks
Dagen bød også på workshops om konservering af grøntsager, bytteboder med genbrugstøj og inspirerende foredrag. Dagen blev en fest for den grønne omstilling, og vi er taknemmelige for de mange foreninger og organisationer, der gjorde dagen til en succes.

Dansk Syrisk Kulturforening satte gang i dagen med deres sylteværksteder og syværksted, hvor deltagerne lærte at konservere grøntsager og reparere tøj. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse bidrog med tøjbytte, så deltagerne kunne opdatere garderoben på en bæredygtig måde. Verdensmål i Hverdagslivet inspirerede deltagerne til at lave bæredygtige julegaver, mens Vild Have Mentor Eva Anna Frederiksen delte tips til frø- og plantebytte. Heart2Heart var til stede med deres pop-up genbrugsbod, og Rudersdal Bibliotekerne satte fokus på grøn prepping og bæredygtighed med aktuel klimalitteratur. Rudersdal Kommunes Klimasekretariat introducerede delemobilitet og gav deltagerne mulighed for at prøve de nye delecykler. Klimabevægelsen Rudersdal afholdt engagerende Talk Together-samtaler om klimakrisen og bæredygtigt tøjforbrug.

Zero Waste Cæcilie Helmer Madsen fra Rudersdal Bibliotek præsenterede dagens taler, Gittemarie Johansen, der delte sin indsigt i zero waste-livsstilen. Hun opfordrede deltagerne til at bruge sæsonens råvarer, undgå engangsprodukter og genbruge mad, som ellers ville blive smidt ud. Hun understregede, at små handlinger, som at bruge hele råvaren og lave retter af rester, kan gøre en stor forskel i den grønne omstilling.

Prepping Gittemarie Artikel Nyhed

Gittemarie

Fællesmiddag og samtaler om at stille om
En smagfuld påmindelse om, hvordan bæredygtighed kan være både praktisk og lækker, blev givet af Dansk Syrisk Kulturforening, der stod for dagens fællesmiddag. Med grønne syriske retter, tilberedt af frisk overskudsmad og grøntsager, og med fokus på simple og næringsrige råvarer, var det et perfekt eksempel på, hvordan bæredygtig mad både kan være velsmagende, vegetarisk og sund– samtidig med at det reducerer madspild. Anders Westenholz, forperson for Klimarådet takkede for det store engagement og opfordrede alle til at fortsætte i den grønne retning og få endnu flere med.

Samtalekort blev brugt til at dele viden om hvordan vi stiller om uanset om det handler om ferie, tøj, affald, varme eller forbrug-

Omstillingsdagen var en dag fyldt med praktiske værktøjer, inspirerende samtaler og fællesskab, der viste, at små skridt kan føre til store forandringer.

Tak
Tak til Nordeafonden, Rudersdal Bibliotekerne, Fødevarebanken, Heart2Heart og de mange engagerede frivillige kræfter i omstillingsnetværket, som har gjort det muligt at gennemføre Omstillingsdagen.
 
Mere information
Du kan læse mere om Gittemarie Johansen 
 
Hvis du vil vide mere om klimaet og den grønne omstilling kan du besøge Klimabevægelsen Rudersdals hjemmeside, der har samlet videnspakker om klimaet 
Prepping publikum og tale 2 Artikel Nyhed   
Prepping publikum og tale Arkiv Nyhed Prepping Gittemarie Artikel Nyhed Prepping Aio 2 Artikel Nyhed    
Prepping Biblioteket Arkiv Nyhed  Prepping Frøværksted Arkiv Nyhed  
Prepping Heart2Heart Arkiv Nyhed  Prepping Jule med Verdensmål Arkiv Nyhed  
Prepping Mad 2 Nada Arkiv Nyhed    Prepping middag Arkiv Nyhed  
 Prepping Syværksted Arkiv Nyhed  Prepping Tøjbytte Arkiv Nyhed  
Prepping_Mad_3_Nada_Arkiv_Nyhed.jpg  Prepping sylteværksted Arkiv Nyhed  

Klima, Fællesskab , Genbrug, Inspiration, Trivsel

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 2303
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Tirsdag den 18. september 2024 afholdt Omstillingsnetværket endnu et vigtigt møde, hvor fokus var på konkrete tiltag for at fremme bæredygtighed i Rudersdal Kommune. Mødet bød på oplæg om både Klimarådets seneste arbejde samt delemobilitetsprojekter og så gik netværket i gang med at samskabe indholdet i omstillingsdage, der skal involvere flere borgere.

Tirsdag den 18. september 2024 afholdt Omstillingsnetværket endnu et vigtigt møde, hvor fokus var på konkrete tiltag for at fremme bæredygtighed i Rudersdal Kommune. Mødet bød på oplæg om både Klimarådets seneste arbejde samt delemobilitetsprojekter og så gik netværket i gang med at samskabe indholdet i omstillingsdage, der skal involvere flere borgere.

Klimarådet – en drivkraft for grøn omstilling
Forperson for Klimarådet, Ander Westen gav en opdatering i udviklingen i Klimarådet. Klimarådet består af en bred repræsentation fra både grønne foreninger, boligforeninger, erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner og politiske partier. Klimarådets opgave er at rådgive kommunalbestyrelsen, men rådet vil også gerne danne  netværk og fremme grønne vaner overalt.

Klimarådet har sendt 15 anbefalinger til kommunalbestyrelsen. Rådet anbefaler bl.a. at de kommunale måltider fremover skal følge de officielle kostråd, og at bæredygtighed bliver integreret som pædagogisk praksis i både dagtilbud og uddannelsesinstitutioner​. Rådet anbefaler også at skærpe den kommunale indkøbspolitik og fremme transport med cykel m.v.

Flere foreninger var glade for at der er fremdrift i arbejdet, og netværket vil gerne være i samspil om udviklingen. Der var bla forslag om en indsats for at mindske emballage og en indsats for at fremme biodiversitet med korridorer. Desuden en opfordring til at samarbejde med de netværk, der allerede eksisterer i omstillingsnetværket fremfor at bruge kræfter på at starte helt ny netværksskabelse.

Delemobilitet i Rudersdal - vejen til grønnere transport
Marie Aarup fra Rudersdal Kommunes Klimasekretariat, holdt oplæg om delemobilitet og etableringen af "HUB+", som er en del af et større EU-finansieret projekt. Dette projekt har til formål at reducere privat bilejerskab og skabe en mere fleksibel og bæredygtig transportstruktur i kommunen​.

Projektet inkluderer både delebiler og elcykler, og målet er at skabe koblinger mellem offentlig transport og delemobilitet, så transporten bliver mere fleksibel, særligt i de sidste kilometer til hjemmet. Initiativet skal hjælpe med at reducere CO2-udledningerne og fremme grøn transport, især i områder med begrænset parkeringsplads​.

Foreningerne i netværket efterlyser brugerrettet kommunikation, så det bliver tydeligt, hvad det koster og hvad reglerne for at låne cykler og biler er. Desuden opfordres til fortsat fokus på offentlig transport.

Omstillingsdage for at inspirere til grønne vaner
Netværket er desuden i fuld gang med at samskabe indholdet til fire kommende omstillingsdage, der skal inspirere borgerne til at tage nye grønne vaner til sig. På omstillingsdagene vil der være folkekøkken, folkeoplysning og praktisk grøn handling. Klimaudvalget på Nærum Gymnasium vil undersøge, om gymnasiet kan danne ramme om den første omstillingsdag, og flere foreninger er allerede klar til at bidrage med bæredygtige måltider, sylteværksteder, bytte-bikse og repair-aktiviteter.

Frivilligcentret fortsætter med forberedelserne til omstillingsdagene, som er støttet af Norderafonden. Derudover arbejdes der på at søge supplerende midler fra omstillingspuljen eller i samarbejde med Klimasekretariatet.

Mange grønne aktiviteter i Rudersdal
Der er masser af grønne aktiviteter i gang i Rudersdal.
Genbrugsdag på Holte Loppemarked var et tilløbsstykke og Dansk Syrisk Kulturforening havde kø til reparationsværkstedet. 
Klimaudvalget på Nærum Gymnasium er i gang med at forberede workshop om at reparere og redesigne genbrugstøj i forbindelse med Gymnasiernes Nationale Klimahandledag den 20. september og har fået stor hjælp fra Dansk Syrisk Kulturforening, Frivilligcentret og Klimabevægelsen og Røde Kors.  Havarthigaarden er i gang med at tage de første konkrete skridt til at etablere bæredygtigt havefællesskab. Klimabevægelsen har indledt samarbejde med grundejerforeningerne, som sender inspirationsmateriale ud til at arbejde med bæredygtig have og byggeri.

Vi glæder os til at følge alle projekterne og fremme bæredygtige løsninger overalt.

Se slides om Klimarådet

Se slides om delemobilitet

Klima, Verdensmål

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 881