Mere end 80 grønne ildsjæle var samlet på Nærum Gymnasium den 3. december til en inspirerende dag med fokus på grøn livsstil. Dagen bød på oplæg, praktiske workshops og en fællesmiddag og blev en fest for bæredygtighed i praksis.
Af Clara Spangsege, Frivilligcentret
Det blev en god omstillingsdag, som gav ny viden og ny inspiration til en grønnere hverdag. Deltagere fra alle generationer var godt tilfredse med dagen, som Nærum Gymnaisums Klimaudvalg og Frivilligcenter Rudersdal stod bag sammen med foreninger og grupper i omstillingsnetværket. Mange gik hjem med nyt brugt tøj, genbrugsguld, saltsyltede grøntsager og gode tips til et bæredygtig liv. Gæsterne delte dagens bedste tips ved udgangen af dagen.
- Jeg har lært at sylte grøntsagsrester af Amal og Nada
- Viden om hvilke blomsterfrø der tiltrækker sommerfugle
- Bruge gulerodstoppe til pesto
- Det mest bæredygtige produkt er det man allerede har
- Og mange flere
Gæsterne var glade for dagen, som gav ny viden og inspiration til en grønnere hverdag ifølge evalueringen med Mentimeter
Klimahåb og handling
Dagen blev indledt med en fælles velkomsttale af Aio, forperson for Klimaudvalget på Nærum Gymnasium og Lisbeth, leder af Frivilligcenter Rudersdal, der satte en inspirerende tone for dagen. De talte begge om fællesskab, håb og handling i den grønne omstilling. Aio anerkendte at grøn omstilling kan føles som en stor og kompleks opgave, men at små skridt kan gøre en stor forskel:
Aio og Lisbeth
”Som elever kan det være temmelig svært at skulle overbevise andre elever om at ændre deres hverdag, når ord som klimaforandringer eller global opvarmning stadig virker fjernt og komplekst for mange. Men klimakampen er en fælles kamp, og en aftale om, at vi alle gør, hvad vi kan, for at skabe en fremtid, hvor alle kan være til.”
Vicerektor Jacob Schiødt fra Nærum Gymnasium udtrykte sin stolthed over sine elevers engagement i den grønne omstilling gennem deres arbejde i Klimaudvalget.
Workshops og talks
Dagen bød også på workshops om konservering af grøntsager, bytteboder med genbrugstøj og inspirerende foredrag. Dagen blev en fest for den grønne omstilling, og vi er taknemmelige for de mange foreninger og organisationer, der gjorde dagen til en succes.
Dansk Syrisk Kulturforening satte gang i dagen med deres sylteværksteder og syværksted, hvor deltagerne lærte at konservere grøntsager og reparere tøj. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse bidrog med tøjbytte, så deltagerne kunne opdatere garderoben på en bæredygtig måde. Verdensmål i Hverdagslivet inspirerede deltagerne til at lave bæredygtige julegaver, mens Vild Have Mentor Eva Anna Frederiksen delte tips til frø- og plantebytte. Heart2Heart var til stede med deres pop-up genbrugsbod, og Rudersdal Bibliotekerne satte fokus på grøn prepping og bæredygtighed med aktuel klimalitteratur. Rudersdal Kommunes Klimasekretariat introducerede delemobilitet og gav deltagerne mulighed for at prøve de nye delecykler. Klimabevægelsen Rudersdal afholdt engagerende Talk Together-samtaler om klimakrisen og bæredygtigt tøjforbrug.
Zero Waste Cæcilie Helmer Madsen fra Rudersdal Bibliotek præsenterede dagens taler, Gittemarie Johansen, der delte sin indsigt i zero waste-livsstilen. Hun opfordrede deltagerne til at bruge sæsonens råvarer, undgå engangsprodukter og genbruge mad, som ellers ville blive smidt ud. Hun understregede, at små handlinger, som at bruge hele råvaren og lave retter af rester, kan gøre en stor forskel i den grønne omstilling.
Gittemarie
Fællesmiddag og samtaler om at stille om
En smagfuld påmindelse om, hvordan bæredygtighed kan være både praktisk og lækker, blev givet af Dansk Syrisk Kulturforening, der stod for dagens fællesmiddag. Med grønne syriske retter, tilberedt af frisk overskudsmad og grøntsager, og med fokus på simple og næringsrige råvarer, var det et perfekt eksempel på, hvordan bæredygtig mad både kan være velsmagende, vegetarisk og sund– samtidig med at det reducerer madspild. Anders Westenholz, forperson for Klimarådet takkede for det store engagement og opfordrede alle til at fortsætte i den grønne retning og få endnu flere med.
Samtalekort blev brugt til at dele viden om hvordan vi stiller om uanset om det handler om ferie, tøj, affald, varme eller forbrug-
Omstillingsdagen var en dag fyldt med praktiske værktøjer, inspirerende samtaler og fællesskab, der viste, at små skridt kan føre til store forandringer.
Tak
Tak til Nordeafonden, Rudersdal Bibliotekerne, Fødevarebanken, Heart2Heart og de mange engagerede frivillige kræfter i omstillingsnetværket, som har gjort det muligt at gennemføre Omstillingsdagen.
Mere information
Hvis du vil vide mere om klimaet og den grønne omstilling kan du besøge Klimabevægelsen Rudersdals hjemmeside, der har samlet videnspakker om klimaet