Lokale virksomheder glade for rygstøtte fra frivillige mentorer
Af Jan Andersen
Kun ni måneder efter starten på en unik ordning i Rudersdal Kommune med frivillige og gratis Virksomhedsmentorer med lang erfaring fra erhvervslivet, har flere lokale virksomheder fået stor hjælp til at udvikle og målrette deres forretninger.
”Det har været en stor succes. Den erfarne vejledning har givet os en dybere forståelse for vores forretningsmodel og identificeret områder, hvor der kan foretages forbedringer,” siger founder Helle Louise Holst fra Barbo Toys i Trørød.
Barbo Toys designer og udvikler kvalitetslegetøj med stor fokus på legetøjets læringsværdi. Legetøjet er også dekorative produkter, der ud over at give sjov og læringsrig leg for børnene, også ser smukt ud.
Har designet i 10 år
Firmaet, der har et kreativt team på fem ansatte, har designet og udviklet legetøj i over 10 år.
Barbo Toys blev opmærksomme på mentorordningen i en artikel i Rudersdal Avis i efteråret:
”Vi tænkte, at det var en god mulighed for at få rådgivning udefra, primært til vores forretningsudvikling. Jeg ønskede at styrke vores strategi og opnå bedre strømlining i vores processer,” siger Helle Louise Holst.
Hun er meget tilfreds med samarbejdet med Virksomhedsmentorerne:
”Det har været en spændende og lærerig proces. Jeg kan varmt anbefale andre mindre virksomheder at gribe denne mulighed, hvor erfarne folk fra erhvervslivet tilbyder at dele ud af deres erfaring og viden,” siger Helle Louise Holst.
Barbo Toys er en mindre lokal virksomhed der designer og udvikler legetøj. Virksomhedsmentorerne har været en god støtte til at få udviklet forretningen siger Helle Louise Holst (til venstre), der er fotograferet sammen med et par af sine medarbejdere. (Privatfoto)
Koncept Y: Fra idé til færdigt produkt
Maya Maria Raunsholt har gennem et halvt års tid fået hjælp af Virksomhedsmentorerne til at udvikle en ny idé indenfor studievejledning ”Koncept Y”.
Virksomheden blev etableret i april 2022 med henblik på at udbrede ”Koncept Y” i Danmark.
Hun kom I kontakt med mentorerne gennem Frivilligcenter Rudersdal og ønskede assistance til at udvikle produktet, der tager udgangspunkt i den enkelte elev, dennes kvaliteter og hvad der giver mening for eleven.
Traditionel studievejledning handler typisk om at formidle de forskellige typer af uddannelser, adgangskrav og ansøgningskrav.
Hos ”Koncept Y” får eleven hjælp til en såvel kort som længere plan for sin uddannelse og sit arbejdsliv, og eleven får løbende sparring i processen med at nå sine mål.
En god sparring
Ved Maya Maria Raunsholts første kontakt med Virksomhedsmentorerne var produktet ikke færdigudviklet. Deres første møde handlede om at prioritere opgaverne, så der indenfor tre måneder lå en første version af produktet.
”Hertil har jeg fået en rigtig god sparring omkring budgetter og prisfastsættelse sammen med en løbende måling af effekten af ”Koncept Y”. Næste skridt var udvikling af præsentation og tilbudsmateriale, hvor vi også nåede frem til en god og seriøs model,” siger Maya Maria Raunsholt.
”Mentor har været en fantastisk støtte i en svær proces og har bidraget med udfordrende spørgsmål og inspirerende perspektiver – ikke bare på produktet, men også på min rolle og de samarbejdspartnere, som jeg har tilknyttet,” siger stifteren af ”Koncept Y”.
Maya Maria Raunsholt fik en ide til studievejledning og har fået hjælp til at få ideen udviklet til det færdige produkt ”Koncept Y”. (privatfoto)
Frivillige seniorer bag unik hjælp til mindre virksomheder
Hvorfor blot nyde pensionen, når man kan bruge sin store erfaring og viden fra mange år som topleder i erhvervslivet til at hjælpe mindre virksomheder i gang på markedet eller løse hverdagens små og store udfordringer?
Det tænkte Rudersdal-borgeren Allan H. Christensen, tidligere erhvervsrådgiver og it-direktør i Ericsson og Telia, da han gik på pension sidste år.
Hans idé blev starten på den unikke ordning i Rudersdal Kommune, Virksomhedsmentorerne, hvor små og mellemstore virksomheder helt gratis kan få et mentor-forløb, når økonomien i firmaet måske ikke er til at hyre dyre konsulenter.
Virksomhedsmentorerne består nu af fem erhvervsledere med stor erfaring fra både direktions- og bestyrelsesarbejdet i den offentlige sektor og det private erhvervsliv.
”Vi holder os skarpe”
Fire af de fem er gået på pension og føler, at de nu har tid og overskud til at hjælpe andre.
”Vi bruger vores viden og holder samtidig os selv skarpe og opdaterede,” siger Allan H. Christensen.
”Ideen med virksomhedsmentorer ramte et behov i Rudersdal Kommune, og kommunens erhvervschef Bjørn Engsig, foreslog, at vi lagde ordningen ind under Frivilligcenter Rudersdal, og det syntes vi var en glimrende ide,” siger han.
Virksomhedsmentorerne startede i september sidste år, og i løbet af vinteren henvendte syv virksomheder sig til dem.
Lige nu: Hjælp til seks virksomheder
Lige nu har mentorerne seks ”sager”. Fra et par spændende start-up virksomheder til firmaer i drift, som har brug for hjælp til for eksempel at vækste, udvikle nye produkter eller til lagerstyring.
Mentorerne kan også være med til at løse interne problemer i virksomheden med personale eller organisation.
”Tidligere lavede vi det her i stor skala og fik vores løn for det. Nu laver vi det gratis og for ”sjov”, smiler Allan H. Christensen.
Virksomhederne er åbne
Når en virksomhed henvender sig til mentorerne for at få hjælp, aftales et individuelt forløb med samtaler i virksomheden med en eller to af mentorerne. Et typisk forløb er tre til fem møder.
Det er nødvendigt for mentorerne, at de får et fuldt indblik i virksomhedens drift og organisation.
”Vi oplever, at virksomhederne er helt åbne og giver os de nødvendige informationer, naturligvis i fuld fortrolighed,” siger Allan H. Christensen.
Han understreger, at virksomhedsmentorerne udelukkende er netop mentorer – og ikke rådgivere. For de frivillige mentorer har ikke har et juridisk ansvar som for eksempel advokater og revisorer.
Mentorerne går heller ikke ind og tager aktivt del i driften eller ledelsen af en virksomhed – det er alene op til direktionen.
De fem virksomhedsmentorer samarbejder blandt andre med Rudersdal Erhvervsforening og Rudersdal Kommunes Erhvervsafdeling. Du kan også møde Virksomhedsmentorerne på Holte Dagen 3. juni.
Allan H. Christensen har mange års erfaring som direktør og erhvervsrådgiver og han er nu som pensionist blevet frivillig virksomhedsmentor for lokale virksomheder, der gratis kan trække på hans og kollegernes viden og erfaring. (privatfoto)
Her er virksomhedsmentorerne
Allan Henrik Christensen: Mere end 20 års erfaring som erhvervsrådgiver indenfor ledelse, organisation og strategi. Tidligere it-direktør i Ericsson og Telia.
Preben Mullit: Cand.jur I den finansielle sektor. Tidligere administrerende direktør i blandt andet Finansiel Stabilitet, Europæiske Rejseforsikring, Dansk Kaution og Sparekassen Lolland.
Allan Christensen: Økonomidirektør Femern A/S, ejendomsdirektør, Cura Management og koncerndirektør MT Højgaard. Har haft økonomiansvar i ledelses- og bestyrelsesarbejde og IT. HR og ledelse af organisationsprojekter, analyse, strategi, køb og salg af virksomheder.
Peter Emmerich Hansen: Mange års erfaring som konsulent, især indenfor den offentlige sektor og strategiudvikling, organisatoriske forbedringer, effektivisering og samarbejde med tværs af faggrupper.
En femte mentor er associeret med Virksomhedsmentorerne. Han er selvstændig rådgiver med erfaring fra ejerledelse, innovation og kommercialisering.
Hvis du er interesseret i et mentorforløb med Virksomhedsmentorerne kan du skrive til:
Du kan læse mere om ordningen på www.frivilligcentret.dk
Virksomhedsmentorer med på Nytårskur for erhvervslivet
Virksomhedsmentorer hjælper mindre virksomheder
”Køreplan” for et mentorforløb
Her er et eksempel på, hvordan Virksomhedsmentorerne arbejder.
Første møde: Ledelsen (CEO) i firmaet fremlægger behov, ønsker eller udfordringer, som drøftes med mentorerne. Der aftales eventuelt en indsats eller plan til næste møde.
Andet møde: CEO´s oplevelse af arbejdet med de aftalte indsatser og resultaterne af disse. Mentor supplerer ned egne erfaringer og parterne aftaler det videre forløb.
Tredje møde: CEO fremlægger resultaterne af de aftalte indsatser. Mentor og CEO drøfter læringen af processen og de opnåede resultater. Der lægges en plan for de forandringer CEO nu skal i gang med at gennemføre. Der aftale yderligere et eller to møder, hvis CEO og mentor ser fordele i dette.
Fjerde og femte møde: Indhold vil være individuelt.
For alle møder og aftaler gælder, at det er CEO, der står for referater, konklusioner, resultater og oplæg, som drøftes med mentor, der på den baggrund fortæller om sine erfaringer.
Det arbejder mentorerne med lige nu
Case 1: Start-up virksomhed. Hjælp til unge med at finde retning i livet. Studievejledningskoncept. Mentorerne opgave: At inspirere til at komme på markedet og skabe fremdrift i opstarten.
Case 2: Rekruttering. Fungerende virksomhed med fire ansatte. Assistere +50 segmentet med at komme tilbage på arbejdsmarkedet via sparingsforløb. Mentorernes opgave: At drøfte mulige veje til at fastholde og øge omsætningen.
Case 3: Ledelsesudvikling. Mentorernes opgave: At drøfte muligheder for at finde tilbage til tidligere erhvervsroller efter flere års fravær fra erhvervslivet.
Case 4: Restaurant. Start-up virksomhed. Etablere et kommunalt funderet folkekøkken med afsæt i flygtninges situation i Danmark. Mentorerne opgave: At inspirere til proces for igangsættelse af initiativet.
Case 5: Legetøj til børn. Fungerende virksomhed med op til 10 ansatte, som designer og udvikler sjovt og lærerigt kvalitetslegetøj med stort fokus på legetøjets læringsværdi. Mentorernes opgave: At opfordre til initiativer, der skaber overblik og energi i forretningen.
Case 6: Byggeri og anlæg. Fungerende virksomhed med en ansat, der udvikler nyt produkt til benchmarking i byggebranche. Mentorernes opgave: Virke som sparringspartnere i nyt initiativ.
Se også
Seneste nyheder