6 anbefalinger til at knække ensomhedskurven
Frivillige og foreninger spiller en afgørende rolle i forebyggelse og bekæmpelse af ensomhed. Men alle parter må stå sammen mod ensomhed, hvis det skal lykkes at knække kurven og nå målene i den nye nationale strategi og handleplan mod ensomhed.
Af Sofie Elton Rubine Jensen, Frivilligcenter Rudersdal
En ud af ti oplever ensomhed i Rudersdal, og der er sket en forværring på alle seks parametre: Ensomhed, uønsket alene, begrænset social støtte, tegn på social isolation, høj score på stressskala og lav score på mentalt helbred i følge Sundhedsprofilen 2021. Ensomheden er størst blandt unge, de ældste seniorer og mennesker med anden etnisk baggrund.
Frivilligcenter Rudersdal har sat sig for at være med til at forandre mønstret i fællesskab med andre lokale parter og nå målet fra Den Natioale Ensomhedsstrategi om at halvere ensomheden i 2040.
Frivillige spiler nemlig en central rolle i bekæmpelse af ensomhed i den nye Nationale Ensomheds strategi og handleplan. Frivilligt arbejde styrker især den mentale trivsel, og mennesker der benytter sig af frivilligt drevne foreninger, aktiviteter og tilbud får også et fællesskab og øget trivsel.
Sammen mod ensomhed
Frivilligcenter Rudersdal har hele efteråret sat fokus på ensomhed. Vi gik med i med March mod Ensomhed og tog godt imod Patrick Cakirli med sang og taler og fællesspisning for mere end 80 gæster.
Frivilligcenter Rudersdal med støtte fra Velliv Foreningen holdt velbeøgt konference i samarbejde med Ældre Sagen Rudersdal, Røde Kors Søllerød, Væksthuset, DGI Nordsjælland, Dansk Syrisk Kulturforening, Kræftens Bekæmpelse Rudersdal, Danske Handicaporganisationer, Bedre Psykiatri Lyngby-Rudersdal, SIND Rudersdal, Rudersdal Kulturparaply og Aktive Birkerød Seniorer. Her fik vi taget hul på samtalen om ensomhed, brudt tabuet og tilført ny viden og inspiration.
Anbefalinger
Med disse erfaringer har vi samlet seks anbefalinger til hvordan vi kan bekæmpe ensomhed i Rudersdal sammen:
- Der skal udarbejdes en lokal Ensomhedsstrategi
Vi anbefaler Rudersdal Kommune at udarbejde en lokal ensomhedsstrategi i samarbejde med Frivilligcentret, foreningslivet og civilsamfundets aktører. Dette kan fx gøres i forbindelse med udarbejdelsen af den kommende sundhedspolitik.
- Trygge og gode rammer for deltagere i foreningslivet og frivilligdrevet aktiviteter
Vi skal overalt have fokus på at tage godt imod nye deltagere i aktiviteter og skabe rammer der gør at alle kan være med. Der skal være fokus på det gode værtskab: god modtagelsen, faste pladser, hilse kultur og faste tider.
- Mere samarbejde mellem skolerne, SFO, ungdomsskolerne og de frivillige foreninger
Der er brug for flere fritidsfællesskaber for børn og unge, hvor der er mindre fokus på konkurrence. Dette var en af Mary Fondens anbefalinger på konferencen. Vi kan sammen bygge broer og lave partnerskaber mellem kommunen/skolerne, fritids- og foreningslivet.
- Styrk naboskaber og fællesskaber alle steder
I de almene boligområder, plejehjem, skolerne, arbejdspladserne og for dem uden for arbejdsmarkedet og uddannelse. Involver civilsamfundet til skabe fællesskaber og løfte opgaven og skabe mere inkluderende fællesskaber og fællesskaber for minoriteter.
- Skabe bedre og stærkere rammer for civilsamfundet
Bedre rammer for drive og starter foreningers aktiviteter op. Der sikres kontinuitet og bedre økonomiske rammer for foreningerne.
- Hav fokus på tidlig opsporing og forebyggelse af ensomhed
Vi skal være bedre til forebygge langvarig ensomhed blandt unge og sætte ind tidligre i følge anbefalinger fra Ventilen. Dette ligger i at skabe fællesskaber som de unge føler de hører til.
Ældre Sagen opfordrer til brobygning til ældre med sårbarhed – flere aktører skal være med til opdage og opsporer ensomhed blandt ældre og andre grupper
Understøt mennesker når der sker skift og overgange – man er i særlig risiko (især hos børn, unge og ældre) der hvor man er i overgangen til enten ny uddannelse, klasse, arbejdslivet, pensionistlivet, arbejdsløshed.
Selvhjælp mod ensomhed
Frivilligcenter Rudersdal er også sammen med 21 andre frivilligcentre og FriSe med midler fra Den A.P. Møllerske fond indgået i et projekt ”selvhjælp mod ensomhed” – Hvor vi I Frivilligcenter Rudersdal starter Sammen i Naturens Rammer – voksne mod Ensomhed op d. 22. februar
Links til kilder og videre information:
Center for frivilligt Socialt arbejde A: Den gode velkomst. Se her
Ældresagen det gode værtskab. Se her
Den nationale Ensomheds- strategi og handleplan. Se her
Mary Fonden ”Ensomhed og Fritidsfællesskaber blandt unge”. Se her
Se også
Seneste nyheder