Kammeratskab og livskvalitet - portræt af en frivillig
For Susanne Pedersen giver det at være frivillig energi og livsglæde. Hun er frivillig i DemensNetværk Rudersdal, som arrangerer ture og andre aktiviteter.
Netværket begyndte med støtte fra Trygfonden og er siden hen blevet en del af de aktiviteter, Alzheimerforeningen tilbyder. DemensNetværk Rudersdal arrangerer undervisning, gåture, demenscafé og andre aktiviteter for mennesker med demens og deres pårørende. Hensigten er at skabe gode oplevelser, netværk og oplyse om demens. Susanne har i snart tre år været frivillig i DemensNetværk Rudersdal.
-Vi ønsker at skabe et pusterum for mennesker med demens, og vi har fokus på det man stadig kan – fremfor det man ikke kan mere. Herved får vi nogle gode oplevelser sammen, som vores tur i de røde sportsvogne er et godt eksempel på, siger Susanne.
Hun refererer til de meget vellykkede veteranbilture, som DemensNetværk Rudersdal arrangerer for demente og pårørende.
-Når solen skinner, de røde sportsvogne spinner og madpakkerne er smurt og ligger klar i bagagerummet, så er scenen er sat for et godt arrangement, smiler Susanne.
De frivillige fordeler opgaverne ud fra, hvad de finder spændende, samt hvad hver enkelt kan overkomme. Nogle koordinerer turen, én står for tilmeldinger og andre smører madpakker.
- Alles øjne skinner, og vi har det fantastisk. Jeg elsker den gode stemning, og dynamikken der opstår, når man er sammen med alle mulige mennesker, siger Susanne.
- Vi får også nogle gode snakke, blandt andet fordi flere husker bilerne fra deres ungdom.
Har altid lavet frivilligt arbejde
Susanne blev frivillig, fordi hun så, at der blev annonceret efter frivillige. For hende var det næsten en selvfølge at fortsætte som frivillig efter et langt arbejdsliv. Spørger man Susanne hvorfor, er det næsten svært for hende at svare på, fordi det falder hende så naturligt.
-Jeg altid har været frivillig. Jeg har været frivillig i mine børns skole, i boligforeningens bestyrelse, politisk og fagpolitisk, så for mig er det meget naturligt at tage del i samfundet, forklarer Susanne.
Susanne havde forestillet sig, at hun måske skulle være frivillig i sit nabonetværk, men kunne se, at hun havde noget at tilbyde i Demensnetværk Rudersdal qua sit tidligere arbejde som bl.a. aktivitetskoordinator i et aktiv center.
Tryghed og forståelse
- Det ligger mig meget på sinde at kunne være med til at give noget livskvalitet videre til mennesker med demens og give dem og deres pårørende et pusterum og nogle gode oplevelser. Når de kommer her, kan de slappe af, for de ved, at vi forstår dem, og at alle er i ”samme båd”, så man kommer ikke til at træde ved siden af. Det giver en stor tryghed.
Susanne har undervist pårørende og kan se, at det gør en forskel, når de pårørende lærer at forstå, at det er sygdommen, der er årsag til den dementes forandringer. Samtidig har det stor betydning for personen med demens at føle sig forstået.Der kan være mange bevæggrunde til at engagere sig i frivilligt socialt arbejde. Susanne er ikke i tvivl:
-For mig giver det at være frivillig et kammeratskab med de andre, og det giver mig livskvalitet. Man skal engagere sig i livet, så får man mest muligt ud af sit eget liv. Og det holder mig i gang!
Bor du i området, og kunne du også tænke dig at engagere dig i frivilligt arbejde i DemensNetværk Rudersdal eller komme og deltage i deres aktiviteter, kontakt da: Frivilligcenter Rudersdal på 4589 0056 eller mail:
Artiklen har været bragt i Livet med Demens / juni 2014. Bladet udgives af Alzheimerforeningen og artiklen er skrevet af Heidi Sahkholdt. Artiklen gengives med tilladelse fra Alzheimerforeningen.