Skip to main content

Hundrede frivillige tager godt imod Ukrainere

På ganske få uger har mere end hundrede frivillige fra Rudersdal gjort klar til at tage godt imod de første 140 ukrainere, der er flygtet fra krigen og deres hjem.

De første bosteder er klar og nye relationer mellem danskere og ukrainere er ved at blive dannet. På kort tid er der kommet rigtigt meget i gang med stor hjælp fra kernefrivillige fra foreningerne i integrationsnetværket og nye engagerede kræfter.

Fuldt hus til borgermøde
Det hele begyndte med fuldt hus til borgermøde 130 frivillige der gerne vi hjælpe flygtninge fra Ukraine 
og bidrage til den humanitære opgave som Rudersdal, Danmark og verden står overfor.

Frivilligcentret har aldrig tidligere oplevet så stort et engagement, og der bliver behov for alle gode kræfter både på den korte og den lange bane. Siden har flere meldt sig.

Frivilligcentret glæder sig til at hjælpe med at mobilisere, matche og koordinere den frivillige indsats i samarbejde med Kommunen og foreningerne.

Mange foreninger og grupper er klar til at gå foran og hjælpe arbejdet frem. Det gælder Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp, Egebæks Venner, Kulturcaféen Nærum; Birkerød Flygtningekontakt; Dansk-syrisk Kulturforening, Kirkerne i Rudersdal - og der kan komme flere til.

Knofedt og donationer på bostederne
Fællesarbejdsdage, knofedt og gaver fra lokalsamfundet har givet flotte synlige resultater på tre første bosteder.

Ukraine Egebæk klargør

Egebækskolen har fået et make-over. Tomme fællesrum er blevet rene og fyldt op og indrettet til kontor, legerum, cafe. Beboerne har fået borde og stole, køkkenredskaber, legetøj og blomster. 

Rundforbi blev også klargjort til ukrainere på den første fælles arbejdsdag dag med høj sol, energi, latter og store hjerter og en masse lækre hjemmebagte kager. Tidligere beboere fra blandt andet Syrien og Eritrea gav en hjælpende hånd sammen med naboer, foreninger, frivillige og ukrainerne selv, som slæbte møbler, vaskede op, gjorde rent og fik indrettet fællesrum og udstyret deres køkken.

På Krogholmgård har en stor gruppe naboer og beboere fra lokalsamfundet vasket, skrubbet og skuret og opgraderet det tidligere plejehjem med alt fra børnecykler til elkedler og hvad der ellers skal til for at få en hverdag til at fungere.

Nye beboere fra Ukraine er flyttet ind. Der er helt fyldt på Rundforbi. Egebæk er næsten fyldt og nu indkvarteres nyankomne ukrainere på Krogholmgård. 

Tak for modtagelsen Rudersdal! Tak for donationer af babysenge, børnestole, spiseborde og stole, sofaer, køkkengrej, bolde, legetøj, cykelhjelme, blomster og alt det andet gode!

Genbrug og gudstjeneste

Røde Kors Mariehøjshop
Lørdag åbnede Røde Kors Søllerød dørene for ukrainere i Mariehoppen, der er installeret i garderoben på Kulturcenter Mariehøj. Her kan ukrainere få et gavekort til tøj, som kan bruges i den nye outlet.

Kirkerne er klar med international gudstjeneste allerede den 10. april i Søllerød Kirke.

Frivillige på bostederne
Frivillige forbereder sig nu på det lange seje træk og er i gang med at etablere cafeer på bostederne et par gange om ugen efter alle de sædvanlige ’spilleregler’ for bæredygtigt frivilligt engagement med frivilliggrupper, aktivitetsledere, frivilligaftaler og børneattester.

Her er det relationer på tværs af kultur der fylder og der er plads til alt fra kaffe og kage til information om det danske samfund, og nye venskaberne.

ukraine kage

Cafeerne foregår på Egebæk og Krogsholmgård, hvor der også er en modtagegruppe som er klar til at byde de nyankomne velkommen.

Røde Kors Søllerød er rammen for caféerne på bostederne.

Frivillige med speciale
Andre frivilliggrupperne er ved at gøre sig klar til at hjælpe med særlige aktiviteter og med aktiviteter udenfor bostederne, hvor Ukrainerne kan komme til sammen med de øvrige flygtninge.

 Ukraine borde og stole

Donationsgruppen er allerede etableret og klar til at koordinere indsamlinger og donationer på tværs af bosteder.

Havegruppe er på vej og vil gerne arbejde på tværs af bosteder.

En gruppe frivillige jobmentorer for ukrainerne mødes den 3. maj i Frivilligcentret og forbereder sig på at hjælpe ukrainerne ind på arbejdsmarkedet med hjælp til at udarbejde cv, ansøgninger og stille netværk og viden til rådighed. Se mere

Sprogstøtte til Ukrainere etableres som en selvstændig gruppe under Nærum Kultur og Lektiecafe. Gruppen mødes 19. april.

Leg og Læring på Kulturcenter Mariehøj er ved at blive etableret i samarbejde med Dansk Flygtningehjælp og med assistance fra Dansk Syrisk Kulturforening.

Kirkernes er i gang med at udvikle tilbud om international gudstjeneste og aktiviteter for børn.

Birkerød Flygtningekontakt står for et kursus fra Dansk Flygtningehjælp i sprogstøtte for alle frivillige den 19. maj.

Projekter
Mange frivillige vil gerne give en oplevelse eller være med til at stå for en enkelt aktivitet. Dem bliver der også plads til så snart det stabile frivillige miljø er etableret. Det er fortsat muligt at tilbyder projekter til Frivilligcentret, som hjælper med at matche projekt og frivilliggrupper med regelmæssig kontakt med ukrainerne og de andre flygtninge.

Samarbejder med Rudersdal Kommune
Alle frivilligaktiviteter etableres i tæt samspil med Rudersdal Kommune, som har ansvaret for modtagelse, indkvartering, dagpasning, skole og integrationsprogram og alle de grundydelser, som flygtninge i Danmark har ret til at få.

Det hele går rigtigt stærkt for alle. Vi handler mens vi planlægger, men der er en god tone, så vi kan løfte i fællesskab.

 Nogle få fælles spilleregler

Fælles for arbejdet er, at vi gerne vil

  • opbygge bæredygtigt frivilligt miljø med frivilliggrupper, aktivitetsledere, frivilligaftaler, børneattester osv
  • Involvere flygtninge fra Ukraine (og andre lande) i at udvikle fællesskab med landsmænd, danskere og øvrige flygtninge
  • Tæt samararbejde med det eksisterende foreningsliv især foreningerne fra integrationsnetværket som yder en ekstraordinær indsats ved at stille viden og erfaringer til rådighed
  • Hjælpe det nye kortvarige frivillige engagement i gang
  • Frivillige bliver klædt på til opgaven. Friviligcentret går i gang med at planlægge et kursus for frivillige for flygtninge

Information på hjemmesiden

Frivilligcentret har oprettet en side for Frivillige for Ukraine, som samler vigtige oplysninger. Siden opdateres løbende. Her kan du få overblik overblik over aktiviteter. Der er oplysninger og link til kommunen, udlændingestyrelsen, fonde og nyttig viden for frivillige.

Bliv frivillig

Hvis du vil være frivillig for ukraine, er der stadig mulighed for at melde sig til. Situationen er alvorlig og uoverskuelig. Danske myndigheder forventer op til 100.000 ukrainske flygtninge i den kommende tid, så der kan komme mange flere flygtninge til Rudersdal. Der bliver god brug for flere frivillige, naboer og foreninger der kan hjælpe med at tage godt imod.  

Tilmeld dig som frivillig for Ukraine.

Donationer

Ukraine påskegave
Hvis du vil hjælpe flygtninge i Rudersdal med donationer, kan du se hvad der er brug for i facebookgruppen her. Der må ikke sættes donationer ved bostederne uden aftale. 

Se Donationer til flygtningene


Antal visninger 3532