Skip to main content

Selvhjælpsgrupper

Selvhjælpsgrupper

  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Er din hverdag udfordret af, at en af dine forældre er ramt af demens? Er du i tvivl om, hvordan du tackler dine forældres liv med demens? Og dit eget? Så er du velkommen i denne gruppe, hvor du møder ligesindede og kan dele de mange svære oplevelser og tanker med mennesker, der forstår situationen.
  • Datoen for arrangementet: Starter d. 14. marts 2024

Er din hverdag udfordret af, at en af dine forældre er ramt af demens? Er du i tvivl om, hvordan du tackler dine forældres liv med demens? Og dit eget? Så er du velkommen i denne gruppe, hvor du møder ligesindede og kan dele de mange svære oplevelser og tanker med mennesker, der forstår situationen.

Mange børn af demensramte oplever, at der er brug for at træde mere til og give en hjælpende hånd med betaling af regninger, holde en fødselsdag eller hjælpe med indkøb. Når demens sniger sig ind i din familie, så vil du kunne nikke genkendende til at relationen ændrer sig. Pludselig er de ramt på deres funktionsevne, så hverdagen bliver svær at klare. Måske har dine forældre ikke længere styr på hverken deres arbejds- eller privatliv.

Efterhånden som sygdommen skrider frem, vil behovet for hjælp blive større – især, hvis den demensramte bor alene. Evnen til fx at lave mad eller bare at huske at spise, kan lige så stille forsvinde. Voksne børn får flere opgaver at se til, og på et tidspunkt bliver behovet for hjælp så stort, at det bliver svært at få hverdagen til at hænge sammen. Rollerne er byttet rundt, og nu er det børnene, der må tage sig af deres forældre.

Det er en stor opgave at finde ud af, hvordan du hjælper bedst og samtidig bevarer en balance i eget liv. Dertil kommer den mentale belastning og sorgen over at se sin pårørende forsvinde stille og roligt. De er her, men alligevel er de væk. Hvordan skal vi forholde os til det? Og hvad stiller vi op med alle følelserne, der følger med: uro, bekymringer, afmagtsfølelse, vrede, frustrationer, stress, sorg etc.

400.000 personer i Danmark lever med en demenspatient i familien, og der konstateres ca. 8.000 nye tilfælde af demenssygdom i Danmark hvert år, så rigtig mange af os vil få sygdommen tæt ind på livet (Alzheimer.dk).

Hvad er en samtalegruppe?

Samtalegruppen består af 5 - 8 deltagere. Alle deltagere kan komme med ønsker til samtaleemne. Tema kan fx være: dårlig samvittighed, balancen mellem ønsket om at hjælpe og tid til sig selv og egen nærmeste familie, magt og afmagt, hvordan passer vi på os selv, kvalitet i vores pårørendes eget liv, etc.

Samtalen med andre pårørende i lignende situationer er udgangspunktet for gruppen. Her har vi fælles erfaringer og du kan opleve en forståelse, som kan være meget forskellig fra den, du kan opnå i familie og vennekreds. Samtalegruppen er et trygt og fortroligt rum, hvor vi deler erfaringer, lytter til og lærer af hinanden. Der er ikke tale om et terapiforløb.

Vi opretter en facebookgruppe til de deltagere, der er interesserede, så vi kan nå hinanden mellem møderne.

Hvem kan deltage?

Samtalegruppen er for voksne med en forælder med demens. Der er plads til voksne børn med forældre der har forskellige former for demens på forskellige stadier af sygdommen.

Hvem styrer gruppen?

Samtalegruppen faciliteres af Henrik og Carina, som begge er frivillige i Frivilligcenter Rudersdal. De er begge pårørende og har egen erfaring med, hvor svært det kan være og så er de trænet i at facilitere selvhjælpsgrupper af Frivilligcentre i Danmark.

Hvornår?

Samtalegruppen mødes en gang om måneden fra kl. 19 - 21 i Frivilligcenter Rudersdal i Kulturcenter Mariehøj, Øverødvej 246A, 2840 Holte.

Datoer er den 14. marts, 11. april, 9. maj og 6. juni (lokale 215 ) 15. august, 12. september (lokale 202), 3. oktober (lokale følger) 7. november og 5. december (lokale 202)

Information og tilmelding

Du er velkommen til at tilmelde dig på NemTilmeld

Du vil blive kontaktet til en forsamtale af en af de frivillige gruppeledere.

 

Støtte , Demens, Medmenneske

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 869
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: For dig, der oplever en hverdag med stress, og som savner et sted at dele erfaringer om alt det, der er blevet svært.
  • Datoen for arrangementet: Starter igen i 2024

Mandage kl. 15.30 - 17.30, starter igen op i 2024

Forløbet er for dig, der oplever en hverdag med stress, og som savner et sted at dele erfaringer om alt det, der er blevet svært. I et fortroligt rum kan du sammen med andre stressramte reflektere over egne og andres oplevelser, tanker og følelser og forhåbentlig finde inspiration til at tage de næste skridt videre.

Langvarig stress kan sætte sig i både krop og sind. Det viser sig ved symptomer som udbrændthed, søvnproblemer, humørsvingninger, træthed, svigtende koncentration og hukommelse, irritabilitet, angst, tristhed og dårligt humør. Ofte vil stress også lede til ændrede vaner med hensyn til kost og stimulanser og overdreven eller nedsat fysisk aktivitet. Over tid kan varig stresspåvirkning skabe sygdomstilstande i kroppen samt forandringer i hjernens struktur, der gør det svært at ”rejse sig” igen. Det er derfor vigtigt at blive klogere på sig selv og egen situation samt at erhverve sig redskaber og teknikker til selvhjælp.

Indhold
Du bliver en del af et fortroligt rum, hvor du trygt kan dele dine erfaringer med ligesindede. Her er der plads til at tale om alt det der trykker og om erfaringer med at overkomme hverdagen med stress. Selv om vores livserfaringer, forudsætninger og hverdagssituationer kan være vidt forskellige, har vi erfaring for at man i en gruppe kan spejle sig i de andres fortællinger og få nye perspektiver og ny inspiration med hjem. Gruppen faciliteres ud fra princippet selvhjælp, hvor alle deltager frivilligt med udgangspunkt i egen motivation for forandring. Alle får mulighed for at tale og blive hørt, når vi deler tanker, oplevelser og erfaringer med mennesker der forstår.

Gruppeleder
Gruppen ledes af Sidsel Norman Væhrens, der er uddannet i selvhjælp og samtaleteknikker hos Frivilligcentre og Selvhjælp i Danmark. Sidsel trækker også på erfaringer med mindfullness. Hun har i mange år som underviser, terapeut og projektleder været vant til at guide folk igennem refleksive og udviklende processer. Hun er uddannet cand.pæd. i pædagogisk psykologi og er derudover psykomotoriker og mindfulness-instruktør.

Hvem kan deltage?
Gruppen er for dig, der lever med stress og er klar til at dele erfaringer med andre. Vi bliver maks. 8 deltagere.

Tid & sted
Gruppeforløbet er gratis og strækker sig over  6 mandage i Frivilligcentret, lokale 202, Øverødvej 246 A, 2840 Holte. (Datoer kommer senere)

 

Tilmelding
Gruppeforløb: Tilmeld

Stress

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 2190
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Gruppen samler voksne, der gerne vil bryde ud af ensomhed. Vi samles i naturen, hvor vi kan være mere frie.
  • Datoen for arrangementet: Starter d. 4. april 2024

Voksne mod ensomhed

Mangler du nogen at dele dine tanker om livet med?  Så er du velkommen i vores nye gratis gruppe, hvor voksne er sammen mod ensomhed i naturens rammer. Otte torsdage fra kl. 10 – 12 med den første gang d. 4 april til 30. maj.

Alle kan opleve ensomhed og i Rudersdal er en af ti ensomme. Måske kan du også genkende følelsen at ensomhed, tomhed og tristhed, fordi du mangler nogen at dele hverdagen med. Måske mangler du sociale relationer. Måske oplever du at være ensom blandt mennesker, fordi der mangler intimitet og nærhed i din omgangskreds.

Der kan være situationer, hvor ensomheden trænger sig på i forbindelse med livets svære overgange. Det kan f.eks. være ved skilsmisser, tab af en partner, egen eller en pårørendes sygdom, tab af job eller bolig og meget andet. Måske er ensomheden kommet snigende som følgesvend, selvom der ikke er en entydig forklaring.

Er du en af dem, der har det svært med fællesskabet. Eller oplever du, at ensomheden er blevet forstærket i samværet med andre. Så er du velkommen i gruppen.

Gruppen samler voksne, der gerne vil bryde ud af ensomhed. Vi samles i naturen, hvor vi kan være mere frie. Her skal du ikke præstere. Naturen bedømmer ikke, den stiller ingen krav – den er der bare. Ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at naturen har en lindrende effekt på vores kroppe og sind både når det gælder kronisk syge, ensomme og mennesker der er ramt af stress, angst og depression. Se mere om det her.

Hvem kan være med?

Voksne som ønsker at bryde ud af ensomheden, kan være med i gruppen.

Du skal have mod på at opholde dig i naturen, for vi starter hvert møde med at gå en kort tur, inden vi samles om kaffen til en fælles snak.

I gruppen vil vi være 5 - 8 personer.

Hvad foregår der?

Vi starter hvert møde med at gå en kort tur i den friske luft. Bagefter samles vi om bålet til kaffe og the og god snak i en rar atmosfære.

Her har du mulighed for at dele nogle af de tanker, følelser og oplevelser du går med og blive hørt af mennesker, der selv har oplevet ensomhed. Erfaringen viser, at det er rart at bearbejde hverdagen sammen, høre andres perspektiver og få ny inspiration med hjem til hverdagen. Her er et sted, hvor der er plads til at tale om alt det, der er svært - og alt det vi ønsker os. Hvert møde har et tema f.eks.

  • Hverdagen med ensomhed 
  • At møde nye mennesker 
  • Højtider og ensomhed 
  • Hvad kan hjælpe på ensomhedsfølelsen  
  • At række ud til fællesskaber uden for selvhjælpsgruppen 

Du møder
Frivillig facilitator Susan Schou-Bille som hjælper gruppedeltagerne igennem forløbet. Hun har fået træning i at holde samtalegrupper om ensomhed på kurser i Frivilligcentre i Danmark.

Susan Schou-Bille trækker på mange års frivilligerfaring fra partelefonen, hvor hun hjælper par i krise videre. Her har hun også kørt børneskilsmissegrupper. Susan har mærket ensomhed på sin egen krop, da hun for 6 år siden blev syg med sclerose og måtte sige farvel til kolleger og en karriere som chefoptiker og et rigt socialliv – og være mange timer med sig selv. I dag har hun fundet en ny vej til at se livets glæder. Hun har flyttet sig fra identitetkrise efter sygdom til at have et aktivt liv med foredrag om kronisk sygdom, parforhold, seksualitet og singleliv. Hun vil gerne støtte andre i deres rejse.

"Jeg har øje for mennesket og de resurser vi nogle gange glemmer, at vi har i os selv. Jeg ved, at ensomhed kan opstå af rigtig mange årsager", siger hun.

Hvor og hvornår
Gruppen mødes 8 torsdage fra kl. 10 – 12. Første gang den 4 april, og herefter er datoerne 11/4, 18/4, 25/4, 2/5, 16/5, 23/5 og 30/5.

Gruppen mødes i naturen på bålpladsen ved naturlegepladsen lige bag Kulturcenter Mariehøj, Øverødvej 246 A, Holte. Der er mulighed for at trække ind efter gåturen, hvis vejret er dårligt.

Du tilmelder dig via NemTilmeld

Det er gratis at deltage. Efter tilmelding vil du blive kontaktet af den frivillige gruppeleder for en kort indledende samtale, hvor I sammen vurdere om gruppen er relevant for dig.

Gruppen er en del af et landsdækkende projekt ”Selvhjælp mod Ensomhed” som Frivilligcentre og Selvhjælp Danmark står for og som 21 frivilligcentre deltager i. Projektet er finansieret af Den A.P. Møllerske Støttefond. Formålet er at udvikle selvhjælpsgrupper og bidrage til at styrke trivsel og mental sundhed og mindske ensomhed blandt deltagerne.


Citater

”Ensomhed er dels tanken, men også den der meget tunge følelse i kroppen og ondt i maven.”

”Stilhed, tomhed. At klare sig selv. At det er hårdt. At det gør ondt. At det skal skjules. At have en maske på. Og at spille et spil.”

”Det er en mangeltilstand. Jeg kan mærke, at jeg mangler at se nogle folk. Jeg mangler det der nærvær. Hos mig hænger det også sammen med, at jeg ikke har en partner. Jeg mangler omsorg og intimitet.”

Citater fra ’Ensomhed midt i livet’, s 10, 11 udgivet af Mary Fonden og Ensomme Gamles Værn.

 

Ensomhed

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 2243
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Unge inviterer andre unge til at deltage i et sorggruppe-forløb, for ingen skal være alene med sorgen.
  • Datoen for arrangementet: 2024

Har du mistet og føler du dig alene med sorgen? Unge inviterer andre unge til at deltage i et sorggruppe-forløb, for ingen skal være alene med sorgen.

Hvem kan deltage
Unge som har mistet og oplevet et stort tab tidligt i livet. Det kan være en forælder, søskende, en god ven eller en anden vigtig relation.

Hvad foregår der
Deltagerne støtter hinanden ved at dele egne historier og lytte til hinandens fortællinger. Det er ikke et terapiforløb, men et sted, hvor der er plads til at tale om alt det, der er svært, men også give plads til gode minder. Hver gang har vi et specifikt tema for mødet, det kan f.eks. være højtider og mærkedage. Alle har på skift mulighed for at dele deres historie og erfaringer med de andre i gruppen.

I grupperne vil vi være 5 - 8 personer.

Du møder
Gruppen ledes af to unge frivillige, som selv har haft tab og sorg tæt inde på livet i en ung alder. De har begge fået træning i at arbejde med selvhjælpsgrupper og sorgprocesser.

Hvor og hvornår
Sorggruppen afholdes i Frivilligcenter Rudersdal, Øverødvej 246 A, 2840 Holte. Gruppen mødes ti onsdage hver 14. dag med start den 21. februar 2024 kl. 17.00 - 19.00.

Information og tilmelding
Du tilmelder dig via NemTilmeld. Det er gratis at deltage. Efter tilmelding vil du blive kontaktet af en af de to ledere af sorggruppen for en kort indledende samtale, hvor I sammen vurderer om gruppen er relevant for dig.

_______________________________________________________________________________________

Sorgcafé for unge
Alle unge der har oplevet sorg er velkomne, og det er muligt at tage en ven eller et familiemedlem med.
Tilmeld dig sorgcafé. den 9. januar 2024.

_____________________________________________________________________________________

Se film

#sammenomsorgen #ungtilung

Sorg, Unge

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 2044
  • Uddrag fra artiklens fulde tekst.: Er du forældre til et barn eller en ung med autisme? Oplever du, at andre har svært ved at forstå din situation, og har du lyst til at dele tanker og erfaringer med ligesindede?
  • Datoen for arrangementet: Opstart 2024

Vil du være med i en samtalegruppe for forældre til børn og unge med autisme. Vi taler om kærlighed til vores børn, om viden og erfaringer med autisme, og hvordan vi håndterer de udfordringer der følger med.

Er du forældre til et barn eller en ung med autisme? Oplever du, at andre har svært ved at forstå din situation, og har du lyst til at dele tanker og erfaringer med ligesindede? Så er denne gruppe måske noget for dig.

Mange forældre til autister oplever situationer, der er svære at håndtere. Det det kan være svært at vide, hvordan du hjælper og støtter bedst og hvordan du får den rette hjælp i behandlersystemet. Det kan tilmed gøre det svært at passe på dig selv og din egen mentale sundhed i hverdagen.

I gruppen møder du andre i samme situation, og I kan derfor give hinanden støtte, udveksle erfaringer og hjælpes ad med at tackle udfordringerne. Det kan fx være emner som:

  • Hvordan hjælper jeg bedst mit barn?
  • Hvordan formidler vi den viden vi har om vores barn til andre?
  • Husker vi at passe på os af os selv og vores partner?
  • Hvad med andre børn i familien, når der måske ikke er så meget overskud?
  • Hvordan holder vi kontakt til venner og netværk?
  • Hvordan får jeg den bedste hjælp fra behandlersystemet?
  • Kan bekymring og hjælp blive for meget af det godt?
  • er det ok nogle gange at sige fra – og i givet fald hvornår og hvordan?
  • hvordan får jeg mit eget liv til at fungere på trods af omstændighederne?

Gruppen består af mellem 6 og 10 forældre, der mødes ca. 2 timer hver anden uge fra september til november.  Fundamentet er gensidig respekt og ligeværd, og alle har tavshedspligt.

Hvem guider gruppen? 
Selvhjælpsgruppen faciliteres af Cand.Psych. Bodil Dichow. Bodil er kredsformand i Autismeforeningen Nordsjælland og til daglig arbejder hun i privat praksis i Rudersdals Kommune. Bodil arbejder blandt andet med børn med udfordringer. Børn der er ensomme, børn der har angst og børn og unge som er i mistrivsel. Bodil er tidligere børnesagkyndig. Hun har været ledende psykolog i mere end 25 år.  I gruppen vil der også deltage Mette Marie Halkjær. Mette er bestyrelsesmedlem i Autismeforeningen i Nordsjælland og hun er uddannet pædagog.

Hvornår? 
Selvhjælpsgruppen mødes fem torsdage fra kl. 19.00 - 21.00 med start i  2024.

Hvor? 
Frivilligcenter Rudersdal, Kulturcenter Mariehøj, Øverødvej 246 A, 2840 Holte – lokale 202

Tilmelding

Du kan tilmelde dig via NemTilmeld.
Du vil blive kontaktet til en forsamtale, så I kan afstemme forventninger og vurdere om gruppen er relevant for dig.

Gruppen udbydes i samarbejde mellem Frivilligcenter Rudersdal og Autismeforeningen i Nordsjælland.

Pårørende

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1866